El Comú d’Escaldes aclareix alguns aspectes tècnics del servei de transport Bus a la Demanda

Presentació del servei de 'Bus a la Demanda' d'Escaldes-Engordany
Presentació del servei de ‘Bus a la Demanda’ d’Escaldes-Engordany. Foto: Comú d’Escaldes-Engordany

El Comú d’Escaldes-Engordany destaca el bon funcionament del servei de transport col·lectiu EE BUS què, sota la denominació i fórmula de Bus a la Demanda, es troba operatiu des de fa aproximadament dos mesos, en període de prova fins a finals d’any.

Així mateix, tot i que es convocarà puntualment als mitjans de premsa i comunicació, la corporació ja avança que serà a principi de setembre (molt probablement el 9 de setembre) quan es durà a terme el primer repàs públic sobre les dades estadístiques i altres informacions del Bus a la Demanda / EE BUS. Nombre de viatges, nombre de viatgers, trajectes, freqüències, rutes més utilitzades, recurrència de viatgers, etc. són alguns dels elements que s’explicaran a la roda de premsa.

Aprofitant aquesta nota informativa, el Comú d’Escaldes-Engordany recorda alguns aspectes tècnics i de concepte que fan del Bus a la Demanda / EE BUS, un servei públic comunal, que era inexistent fins ara i que ve a cobrir un espai en el transport de persones innovador, a demanda de l’usuari i amb notables diferències amb el servei de transport que ofereixen els taxis o els busos de línia regular.

  • El Bus a la Demanda /EE BUS no pot ser aturat o agafat tal com es pot fer amb un taxi, aixecant la mà o anant a la parada a buscar-lo. En el cas del Bus a la Demanda / EE BUS cal, imprescindiblement, fer una reserva prèvia, a través d’una aplicació concreta i dedicada en exclusiva (Ride Pingo).
  • El Bus a la Demanda / EE BUS, a diferència del servei de taxi, és un servei col·lectiu, no individual, i per tant pot ser utilitzat al mateix temps per a diferents viatgers en un mateix trajecte. A causa d’això mateix, el Bus a la Demanda / EE BUS no pot garantir els temps d’espera de recollida, ni els temps de trajecte. Aquests dos elements depenen del nombre i destinació dels viatgers que reserven en un mateix moment.​
  • El Bus a la Demanda /EE BUS, a diferència del servei de taxi i del servei regular de bus, té caràcter local. Només opera dins del territori de la Parròquia d’Escaldes-Engordany. Per tant ni porta passatgers a cap destinació que no es trobi a la parròquia d’Escaldes-Engordan i ni es pot reservar un punt de recollida que no sigui dins la parròquia d’Escaldes-Engordany, ja que el mateix algoritme de l’aplicació ho impedeix.
  • El Bus a la Demanda / EE BUS, a diferència del servei de taxi, és gestionat per l’algoritme de l’aplicació de reserves Ride Pingo. Aquest algoritme és el que coordina, marca els recorreguts depenent dels factors de nombre de reserves i llocs de recollida de les mateixes i optimitza les rutes de la forma més raonable, provocant que els trajectes resultin ser els més adients per a l’interès comú dels usuaris.
  • El Bus a la demanda / EE BUS, a diferència del servei de taxi, no opera les 24 hores, per tant té una limitació operativa horària molt determinada (dies laborables de 07:00 h a 22:00 h i dies festius de 09:00 h a 22:00 h).

Amb tots aquests elements i, també, amb el fet que al mateix plec de bases del concurs del Bus a la Demanda es recollien, volgudament per part del Comú d’Escaldes-Engordany, les condicions adients per a permetre que els professionals del col·lectiu del taxi que ho desitgessin poguessin postular i concursar (de fet, dos dels quatre vehicles del Bus a la Demanda / EE BUS són “vans” de 8 places, com algunes de les que fan servir alguns taxistes) podem dir que el servei comunal de transport públic col·lectiu és una iniciativa plenament encertada i compatible amb la resta de serveis de transport rodat de persones.

TOTES LES NOTÍCIES