Disminueix el nombre d’operacions sospitoses de blanqueig de capitals

Cartell indicatiu de les institucions que alberga l'edifici del Consell General
Cartell indicatiu de les institucions que alberga l’edifici del Consell General, entre les quals hi ha la UIFAND. Foto: ARXIU

El 2020 la UIFAND va detectar un 15% menys d’operacions amb indicis de blanqueig de capitals respecte a l’any anterior. Per contra va augmentar significativament el valor de les quantitats de diners bloquejats. També han augmentat les demandes de cooperació internacional, essent Espanya i França els que més n’han presentat.

La Unitat d’Intel·ligència Financera va traslladar l’any passat 74 expedients sospitosos de blanqueig de capitals o finançament del terrorisme a la fiscalia, un 15% menys que el 2019. La majoria eren procedents del sector bancari, que va ser el sector que més operacions sospitoses va detectar, un total de 99. Actualment n’hi ha 25 en curs d’investigació.

Però el 2020 van ser més important en termes econòmics, ja que el valor conjunt de les quantitats bloquejades va superar els 186 milions d’euros, pels 72,5 de l’exercici anterior. En total es van investigar 956 persones, més jurídiques que físiques, i es van cursar 14 demandes d’inversió estrangera, totes aprovades, un 46% menys que durant el 2019.

En l’àmbit de cooperació internacional va augmentar la xifra d’intercanvis d’informació en un 43%, tant pel que fa a les peticions rebudes com a les tramitades. El temps de resposta va ser onze dies.

TOTES LES NOTÍCIES