Cultura adjudica la diagnosi per a actuar sobre l’arc del pont de la Margineda

El pont de la Margineda
El pont de la Margineda (Visit Andorra)

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dijous l’adjudicació de la diagnosi, projecte constructiu i direcció de les obres de consolidació estructural de l’arc del pont de la Margineda. El pont medieval situat a l’antic camí ral que condueix de Sant Julià de Lòria a Andorra la Vella.

El concurs públic ha recaigut a l’empresa RP2 Enginyeria per un import total de 43.000 euros. Com per a qualsevol bé cultural immoble, es requereixen inspeccions i actuacions de conservació periòdiques de certa magnitud centrades en mantenir en bon estat els materials de construcció i tots els elements arquitectònics, tant estructurals com funcionals.

Els treballs que ara s’han adjudicat tenen per objectiu actuar de forma preventiva per a resoldre possibles afectacions de la integritat de l’arc del pont. Així, es continuen, en segona fase, les actuacions sobre aquest Bé declarat d’Interès Nacional que ja es van dur a terme l’any passat sobre la subestructura del pont (estrep dret).

L’estudi tècnic que ara s’encarrega farà una diagnosi estructural, que permetrà determinar l’estat de conservació del monument considerat com a punt de partida del projecte d’execució i el punt clau de l’arc del pont. Així, també es demana un consegüent projecte constructiu d’execució que contempli la resolució de totes les patologies abans detectades.

El pont de la Margineda és un dels ponts d’origen medievals més grans i esvelts dels que es conserven al Principat d’Andorra i antigament s’utilitzava per salvar el pas de les aigües del riu Valira. Com el de Sant Antoni de la Grella, té un únic arc de cavalló, de gran diàmetre, sobre un arc de mig punt rebaixat amb molta potència. Precisament, l’any 2007, es dugué a terme una excavació arqueològica en extensió on la documentació escrita recuperada durant l’estudi va permetre situar la seva construcció amb més exactitud (entre els segles XIV i XV).

TOTES LES NOTÍCIES