
La cadena de supermercats Bonpreu-Esclat i la Formatgeria Mas Rovira s’han unit per a la producció i comercialització de Brunat, el primer formatge elaborat amb llet de vaques de raça Bruna dels Pirineus, una de les poques races bovines autòctones de Catalunya. D’aquesta manera, la llet que genera aquesta espècie molt present a l’Alt Urgell es podrà començar a comercialitzar a gran escala.
Tot i que actualment la vaca d’aquesta raça s’ha especialitzat sobretot en la producció de carn, hi ha formatgers i formatgeres com Pere Rovira i Carlota Lacasa, també membres de la IGP Bruna dels Pirineus, que han apostat per la llet d’aquesta Indicació Geogràfica Protegida per a l’elaboració dels seus formatges. Ara es convertiran en els primers de Catalunya que porten aquest producte a la gran distribució. Ells mateixos han explicat que volien “fer un formatge diferent, que fos un retorn a l’origen”, i que alhora sigui “un producte sostenible i de territori”. El seu desig és que “acabi essent reconegut com a un formatge català autòcton”.
El Brunat és un formatge tipus “tomme”; és a dir, de muntanya. Elaborat amb llet pasteuritzada de vaca Bruna dels Pirineus, és de quallada enzimàtica i pasta premsada. La seva escorça és marronosa i evoluciona a daurada gràcies als rentats amb aigua i sal que es fan durant el seu afinament i maduració, que és, com a mínim, de 45 dies. Aquest tipus d’escorça proporciona un gust més complex i amb més cos. Pel que fa a la pasta, és flexible, untuosa i homogènia i amb nombrosos forats, i la textura és semidura. Quant a sabor, és agradable, franc i afruitat, i per a poder-lo gaudir plenament és important consumir-lo a temperatura ambient.
El Brunat neix amb l’aval de la Federació de la Raça Bruna dels Pirineus (FEBRUPI) i ja es pot trobar a una vuitantena d’establiments Bonpreu i Esclat d’arreu de Catalunya. A ells s’hi afegirà d’aquí a pocs dies la Seu d’Urgell, tenint en compte que l’empresa ha anunciat que el 31 de juliol vinent obrirà el seu nou establiment a la capital de l’Alt Urgell. Segons la companyia, “és una passa més en l’aposta de Bonpreu-Esclat i de la FEBRUPI i els seus associats per a donar a conèixer i potenciar la raça i els productes que se’n deriven”.
Martí Orriols, gerent de la FEBRUPI, ha destacat la importància de “donar a conèixer aquesta raça, que és la nostra, a través de productes de màxima qualitat com seria aquest formatge. Volem apropar aquests productes als consumidors”.
Joan Sabartés, director d’Operacions de Bon Preu, remarca “el compromís per a comercialitzar productes de proximitat i, així, ajudar a la continuïtat de les empreses agroalimentàries del territori”. Sabartés ha volgut destacar “la gran aposta que estem fent per a posar a l’abast dels consumidors diferents productes lactis elaborats a casa nostra, com també per a donar a conèixer, en aquest cas, la raça Bruna dels Pirineus”.
Sense anar més lluny, el passat mes d’abril Bonpreu i Esclat, la FEBRUPI i Pirinat van presentar un projecte conjunt de recuperació de la raça Bruna dels Pirineus per a potenciar-ne el seu coneixement, millorar la tendresa i qualitat de la carn per a oferir, així, un producte encara més atractiu, i donar valor i dinamitzar les zones rurals del Pirineu. Per a tirar endavant aquest projecte de millora genètica de la carn, han comptat també amb el suport de l’Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries (IRTA) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona.
Més accions de col·laboració amb el sector làctic català
En els últims anys, Bonpreu i Esclat ha dut a terme diferents iniciatives i projectes per a millorar la situació del sector làctic català. Alguns exemples són la comercialització de la llet Terra i Tast, una llet 100% catalana de Vaquers Plana de Vic, que contribueix a fer sostenible l’explotació ramadera del sector; i el Formatge Il·lusió, creat per les quatre formatgeries de l’Associació Llet de Cabres Catalanes que van unir forces durant la crisi de la COVID. Amb aquesta acció també es volia reduir el malbaratament de les explotacions on els sobrava llet.
Una altra mesura en aquesta línia és el Formatge Territori, creat per Vaquers Plana de Vic i Mas Garet i elaborat amb llet que permet assegurar la pervivència de l’activitat ramadera. A més, ja fa sis anys que Bonpreu i Esclat dona suport al Lactium, fira de formatges artesans catalans de referència a Catalunya.


