Acord unànime per eliminar l’amiant de tots els edificis del país

Naudi, Costa, Alís, Enseñat i Padreny
Naudi, Costa, Alís, Enseñat i Padreny. Foto: DA

Totes les forces parlamentàries del Consell General han presentat de manera conjunta aquest dimarts al matí la Proposta d’acord de mesures d’eliminació i prevenció de l’amiant. Amb aquest text consensuat es pretén posar fil a l’agulla en l’eliminació d’aquest component utilitzat per a la construcció d’edificis, que s’ha constatat que provoca riscos per a la salut si els materials que en contenen es trenquen o desgasten. 

Així, en la proposta d’acord els grups parlamentaris Demòcrata, Socialdemòcrata, Liberal, Terceravia + Unió Laurediana + Independents i Ciutadans Compromesos insten al Govern a presentar, abans de finalitzar el primer semestre del 2022, un estudi que estableixi una planificació temporal i econòmica que permeti localitzar i identificar les diferents situacions de l’amiant a Andorra, amb l’objectiu de procedir a la seva retirada d’edificis i equipaments públics que encara en continguin. Així mateix, demanen augmentar els recursos econòmics si les necessitats així ho requereixen. 

Finalment, el text consensuat de manera unànime demana a l’Executiu l’elaboració d’un projecte de llei no més tard de finals del 2022 que estableixi les obligacions i procediments per garantir un seguiment i protocols en casos de demolició, manteniment, reparació i renovació d’edificis en què s’identifiquin elements d’amiant que puguin representar un risc per a la salut de les persones. 

Aquesta proposta d’acord deriva d’una esmena del Grup Parlamentari Socialdemòcrata a la Declaració d’estat d’emergència climàtica aprovada al Consell General el gener de l’any passat. En aquell moment, els grups signants van decidir dotar-la de més rellevància i fer-la una proposta d’acord de temàtica única. 

El document s’ha entrat a tràmit amb les signatures de Carles Enseñat (Demòcrates), Roger Padreny (Partit Socialdemòcrata), Ferran Costa (Liberals d’Andorra), Oliver Alís (Terceravia), Carles Naudi d’Areny-Plandolit (Ciutadans Compromesos) i Carine Montaner (no adscrita), el que evidencia que la Proposta d’acord de mesures d’eliminació i prevenció de l’amiant compta amb el suport unànime del Consell General. 

TOTES LES NOTÍCIES