El PS s’interessa per l’obertura del Consolat General de Portugal a Andorra

El socialdemòcrata, Pere López (al mig) amb Luis Nobre (esquerra) i Paulo Pisco, a Portugal
El socialdemòcrata, Pere López (al mig) amb Luis Nobre (esquerra) i Paulo Pisco, a Portugal (PS)

El president socialdemòcrata, Pere López, ha mantingut diverses reunions aquest dilluns amb representants polítics de la zona de l’Alto Minho (Portugal) per a establir lligams i per tal de conèixer els detalls de la data d’obertura del Consolat General de Portugal a Andorra. De fet, aquesta ha estat una reivindicació històrica del PS, sobretot després del tancament de l’Ambaixada lusitana al Principat i la notòria davallada de la presència portuguesa al país arran dels problemes de la comunitat.

En aquest desplaçament, López, que ha estat acompanyat del diputat socialista portuguès Paulo Pisco, ha pogut saber que el govern de Portugal ja té identificat un edifici on ubicar el Consolat General i que es preveu que durant el primer semestre d’aquest any ja es podrà dur a terme la seva obertura, així com la incorporació del Cònsol General, que residirà a Andorra de manera permanent.

“Una necessitat que venim reclamant fa temps els socialdemòcrates, ja que és imprescindible per a recuperar una representativitat digna i per a afrontar els reptes de la comunitat lusitana com per exemple l’ensenyament del portuguès dins d’hores no lectives, els problemes que hi ha amb temes de Seguretat Social i altres demandes que requereixen de la figura d’un Cònsol General que treballi per a solucionar-les”.

El president del PS d’Andorra s’ha reunit amb el president de la Càmera de Viana do Castelo, Luis Nobre; el president de la càmera de Caminha, Rui Lajes; el president de la Càmera de Valença, José Carpinteira; el president de la Federació del PS de Viana do Castelo i president de la càmera de Paredes de Coura, Victor Paulo, i el Secretari General adjunt del PS portuguès, João Torres.

En aquestes trobades, López ha compartit amb els representants polítics la necessitat de més cooperació cultural i econòmica entre ambdós països, ja que fa anys que es troba en una situació d’abandó tot i les possibilitats d’intercanvi existents, les quals requereixen d’una major coneixença entre Andorra i Portugal i d’un lligam que s’ha de promoure des de la diplomàcia política. “La majoria de representants polítics de la zona de l’Alto Minho no coneixen el nostre país, on hi viuen tants ciutadans amb origen a les seves àrees”.

Pel que fa a la reunió de López amb el número 2 del Partit Socialista de Portugal, Torres va agafar el compromís de contactar amb el seu Ministre d’Assumptes Exteriors per tal d’exposar la presa de decisió pressupostaria referent al Consolat General i el nomenament de la persona escaient i per a fer-li arribar l’interès del PS en aquest sentit, ja que la nova institució suposarà un punt d’inflexió en la situació de la comunitat portuguesa.

El president socialdemòcrata també ha pogut constatar la bellesa de la zona de l’Alto Minho, una terra d’on provenen molts residents al Principat, qui han contribuït a generar riquesa social, econòmica i cultural al nostre país. “És per això que demanem des de fa molts anys la figura del Cònsol General que treballi amb permanència perquè cal reforçar els lligams de tot tipus”.

TOTES LES NOTÍCIES