El coronavirus es cobra la segona víctima mortal

El ministre Portaveu Eric Jover (SFG)

El coronavirus s’ha cobrat la segona víctima mortal, i s’està en espera de confirmar si una tercera persona hauria mort per infecció del COVID-19. El ministre portaveu, Eric Jover, ha anunciat durant la compareixença d’aquest vespre la mort d’un pacient de 88 anys, ingressat a l’UCI de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell aquest migdia.

Jover ha expressat el condol a la família i amics de la víctima, i ha recordat que en la situació actual, en que no es pot tenir contacte “encara es fa més difícil” el dol per a les famílies.

Demà s’haurien de rebre els resultats que determinarien si el difunt anunciat pel ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, aquest matí estava contagiat pel virus pandèmic.

 

Noves mesures de contenció
El ministre de Finances i Portaveu ha informat que s’han adoptat noves mesures restricció per contenir el coronavirus. Així, s’obliga als establiments que comercialitzen productes de primera necessitat a reservar la primera hora d’obertura perquè els col·lectius de risc puguin realitzar la compra sols. Igualment, per reduir el nombre de persones presents als establiments, caldrà que es preparin les comandes fetes en línia fora de l’horari d’obertura comercial.

Per altra banda, en un nou decret també es prohibeix a les farmàcies  fer promocions i anunciar-se.

 

124 persones declaren haver perdut la feina
Jover ha informat que 124 persones han enviat el formulari declarant haver perdut la feina. Segons ha explicat el ministre, des del Govern s’està contactant amb totes i caldrà diferenciar aquelles a qui s’acabava el contracte vinculat a la temporada d’hivern i aquelles que han perdut el lloc de treball com a conseqüència de l’emergència sanitària del COVID-19.

En aquest sentit, Jover ha assegurat que es treballa per tal que els empresaris puguin disposar dels ajuts anunciats a finals d’aquest mateix mes. Així, el BOPA publicava avui un primer decret aprovant un programa d’aval de crèdits per un import de 30 milions d’euros perquè es empresaris i autònoms puguin fer front a les obligacions derivades de les despeses fixes de les activitats, entre elles els salaris dels treballadors. Així, demà mateix ja estarà en vigor aquest decret i ja es podran començar a fer les sol·licituds.

Un cop entri en vigor la llei òmnibus, s’aprovaran els altres programes de crèdits tous que arribaran als 130 milions d’euros.

El text estipula que s’hi poden acollir les empreses el resultat de les quals s’hagi vist afectat per la situació d’emergència sanitària i que els hagi comportat tensions de tresoreria o dificultats per fer front a les despeses de funcionament i als pagaments habituals. A més, tal i com ja es va avançar, el portaveu del Govern ha recalcat que “només hi poden accedir les empreses que no hagin acomiadat personal a partir del 14 de març, amb l’excepció dels que s’han fet de manera justificada”.

Jover també ha fet referència al tipus d’interès dels préstecs que aplicaran les entitats financeres, i que serà del 0,25% en el cas dels crèdits destinats a les despeses de funcionament, i del 0,10% en el que es destinarà a refinançar préstecs. En ambdós casos, serà el Govern qui assumirà els interessos; així, el tipus d’interès per a les empreses i autònoms és del 0%.

Finalment, el ministre ha explicat que els crèdits els autoritzarà una Comissió Tècnica, que analitza les sol·licituds i que es compon del secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, el secretari d’Estat per a la Diversificació Econòmica i la Innovació, Marc Galabert, i el secretari d’Estat d’Economia, Èric Bartolomé. L’import de funcionament sol·licitat ha de correspondre com a màxim a tres mesos d’activitat. Els crèdits tous tenen una durada de 12 mesos prorrogables per períodes de sis mesos.