El 90% de les empreses té un màxim de 5 empleats i només una 50a disposa de més de 100 treballadors

Una immobiliària
Una immobiliària. Foto: Arxiu

Només 52 empreses del Principat tenen més de 100 treballadors. N’hi ha unes 14.500, en canvi, amb un màxim de 5 empleats. La Confederació Empresarial (CEA) constata que per raons històriques, ha predominat la micro i la petita empresa, però pronostica un canvi de tendència.

De les prop de 16.000 empreses del país, un 90% tenen entre 1 i 5 empleats i un miler entre 5 i 25. Les que tenen més de 100 treballadors són una cinquantena. Destaca el comerç i les activitats immobiliàries de lloguer.

El director de la CEA, Andreu, diu que algunes empreses són societats jurídiques diferents, però que treballen unificades i això distorsiona una mica les dades.

Apunta a diferents motius per a aquest predomini de la microempresa. La mida del mercat és petita i fins fa poc ha estat molt tancat. Andorra, diu, “no ha tingut tradicionalment activitats industrials”. “Segurament les necessitats de fusió i de fer economies d’escala són més marcades i més fortes en una economia industrial que en una de serveis com la nostra”, que pot estar “més atomitzada”.

Segons Andreu, l’obertura farà que aquest panorama se simplifiqui. Creu que “veurem més fenòmens de concentració”. De fet apunta que “ja els estem veient en alguns sectors” i pronostica “que els veurem en d’altres”. Per tant, a mig-llarg termini “les empreses aniran creixent o s’aniran fusionant”.

Però, segons assegura Andreu, seguirà havent-hi una majoria de petites empreses, com, ha dit, també passa, tot i que no tant, als països de l’entorn.

TOTES LES NOTÍCIES