Procediment simplificat per controlar les infraccions en la tinença de gossos potencialment perillosos

Casals i Teixidó presenten el balanç del cens caní

El Cos de Banders podrà instruir directament i mitjançant un procés simplificat els expedients sancionadors relacionats amb la comissió d’infraccions en matèria de tinença de gossos potencialment perillosos. Així ho han explicat el director del cos, Ferran Teixidó, i el director del Departament d’Agricultura, Josep Casals, durant la roda de premsa de balanç del cens caní. El canvi, que entrarà en vigor un cop aprovat el projecte de llei de modificació de la Llei del Cos de Banders, permetrà traspassar tota la competència sancionadora als banders i evitar així la divisió del procediment que fins a actualment estava a mans d’Agricultura.

“Tenir un procés sancionador més àgil per sancionar aquell que incompleixi la normativa, però a la vegada oferir una reducció de la multa”, ha exemplificat Teixidó. D’aquesta manera, la modificació de la llei preveu una reducció de fins al 40% de l’import de la sanció si es fa efectiu el pagament immediat de la multa imposada. Per altra banda, es mantenen les sancions vigents per la comissió d’infraccions amb multes d’entre 300,01 euros i 3.000 euros. La reincidència en la comissió d’aquestes infraccions continua sent considerada una infracció de caràcter molt greu que es pot sancionar amb la imposició de multes d’entre 3.000,01 euros i 9.000 euros.

Pel que fa a l’evolució de la població canina al Principat i segons mostren les dades recollides al Registre d’Animals de Companyia (RAC) l’any passat hi havia 14.338 gossos inscrits dels quals 752 eren considerats de raça potencialment perillosa. Això representa que un 5% de la població inscrita corresponen a gossos de raça potencialment perillosa. Una xifra, segons ha apuntat Casals, molt similar a la registrada en els països de l’entorn.

En relació a l’evolució de les denúncies, les xifres marquen una tendència similar entre l’any 2018 i el 2019, amb 162 denúncies per a gossos no perillosos l’any passat i 71 relacionats amb gossos potencialment perillosos. D’aquestes denúncies, l’any passat es van incoar un total de 61 sancions de les quals 49 estaven relacionats amb races potencialment perilloses. En aquest cas sí que s’ha registrat una tendència a la baixa respecte el 2018. Casals ha atribuït aquestes dades a la modificació del delicte penal on s’inclou el maltractament animal i d’abandonament.

Finalment, Teixidó i Casals també han volgut recordar les recomanacions i obligacions que tenen tots els propietaris de gossos. Han apuntat que cal identificar el gos amb un xip, inscriure’l al RAC i portar-lo lligat en espais públics. En el cas de les races potencialment perilloses l’obligatorietat és que sempre cal que porti morrió, evitar embrutar la via pública i evitar la invasió de les propietats privades de tercers. “Amb totes aquestes recomanacions tindrem una tinença responsable que també respecta a aquells que no tenen animals de companyia”, ha recordat Casals. És en aquest sentit que el director d’Agricultura també ha agraït la tasca de conscienciació i sensibilització que du a terme el Govern, Comuns, i el Cos de Banders.

TOTES LES NOTÍCIES