Andorra i Espanya acorden construir una nova línia elèctrica d’alta tensió entre els dos territoris

Els presidents, Xavier Espot i Pedro Sánchez (SFG)
Els presidents, Xavier Espot i Pedro Sánchez (SFG)

El president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, ha rebut aquest dimarts el cap de Govern, Xavier Espot, al Palau de la Moncloa, per a fer seguiment de la cooperació bilateral, així com de les prioritats i els reptes marcats pels dos països. Entre d’altres, Andorra i Espanya han acordat avui dimarts la construcció d’una nova línia elèctrica d’alta tensió entre els dos territoris, una infraestructura inclosa dins de la Planificació de la xarxa de transport d’energia elèctrica 2021-2026 que incrementarà la capacitat d’intercanvi entre els sistemes elèctrics dels dos països per a poder alimentar, des del sistema elèctric espanyol, les creixents demandes esperades al sistema andorrà, atès el desenvolupament econòmic present i futur, i el procés de descarbonització que Andorra està portant a terme.

La posada en marxa de la interconnexió comportarà el desplegament d’un nou doble circuit des de la subestació d’Adrall fins a la frontera amb Andorra. Aquests treballs es coordinaran des dels respectius operadors, Xarxa Elèctrica d’Espanya (REE) i Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), garantint-se en tot moment la màxima protecció mediambiental i de la biodiversitat a les àrees d’actuació. Tal com ha afirmat el cap de Govern, Xavier Espot, paral·lelament, Andorra continuarà impulsant les infraestructures d’energia renovable necessàries per a reduir la dependència energètica, contribuint així a assolir l’objectiu de neutralitat carboni el 2050.

Durant la trobada, Espot ha posat al corrent a Sánchez de l’acord polític tancat amb la UE i del treball que s’està duent a terme per a finalitzar la redacció del text de l’Acord d’associació i garantir que tots els acords presos a la taula de negociació estiguin degudament incorporats. La voluntat del Govern, ha explicat el mandatari andorrà, és fer públic i explicar el contingut de l’Acord d’associació abans de sotmetre’l a la consulta ciutadana, prevista per la primera part del 2025.

El cap de Govern ha expressat al president espanyol el seu agraïment pel suport rebut durant la presidència d’Espanya del Consell de la UE, el segon semestre del 2023, quan es va concloure la negociació. Els dos presidents han coincidit en el fet que una relació estable i un bon encaix del Principat amb la Unió Europea és clau per al desenvolupament econòmic futur, també dels territoris que l’envolten, atès el rol del de motor econòmic d’Andorra dins del Pirineu.

En aquest sentit, i pel que fa a les relacions bilaterals, Sánchez i Espot han acordat donar un nou impuls i dotar d’estructura a la cooperació entre els dos països a través de trobades regulars al més alt nivell, i també a escala tècnica per a tractar aspectes d’interès pels dos Estats com la transició energètica, o, entre d’altres, qüestions de l’àmbit financer i fiscal.

Durant la seva estada a Madrid, el cap de Govern, acompanyat del ministre de Finances, Ramon Lladó, i del director general de l’Autoritat Financera Andorrana, David Cerqueda, es reuniran amb el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, per a analitzar les modalitats de cooperació entre el Banco de España i l’AFA per a facilitar l’accés a mecanismes de liquiditat als bancs andorrans després del tancament de la negociació de l’acord amb la UE.

TOTES LES NOTÍCIES