La crisi econòmica es deixa notar a tots els nivells, també en les campanyes humanitàries

Vàries joguines
Vàries joguines (iStock)

Aquests darrers dies diferents mitjans de comunicació ens fem ressò que, a Andorra, està en marxa la recollida de joguines per als infants de les famílies més vulnerables. Una iniciativa que, des de l’antiga ORTA (avui RTVA) ja fa 30 anys que va impulsar el locutor Òscar Royo. Les joguines que es recaptem són lliurades a Càritas per tal que en faci la seva distribució en ser, l’ONG, una organització que té localitzats els focus més desafavorits.

Amb els anys ha quedat evidenciat que, persones a nivell particular i, també, entitats del Principat amb característiques ben diferents, s’han bolcat amb la iniciativa i han deixat el seu segell de solidaritat. Sense anar més lluny, en el proper partit del BC Andorra, al pavelló del Govern, contra l’Oviedo (dijous a les 20 hores) hi haurà la ja tradicional pluja de peluixos on s’espera la màxima col·laboració de la ciutadania andorrana per tal que, en aquestes festes, cap infant es quedi sense una joguina.La crisi arriba a la solidaritat

Des de fa un parell d’anys, tant per la repercussió que encara s’arrossega a causa de la pandèmia de la Covid-19 (no només sanitària, també econòmica), com per la crisi internacional generada per l’empobriment progressiu de la majoria de la població: guerra Rússia-Ucraïna, crisi energètica, manca de treball, encariment de l’habitatge, els carburants i l’alimentació, etc) les accions de caràcter humanitari estan anant a la baixa. I és que, amb la bona voluntat, no n’hi ha prou. Si els recursos no hi són, les possibilitats d’ajudar, òbviament, minven.

Cal veure com se saldarà a Andorra, per exemple, la recollida de joguines. Però, el que és clar, és que les famílies han de fer números per tal que tot els quadri. Val a dir que, això, no passa tan sols a Andorra. És un escenari que s’escampa, malauradament, com una taca d’oli. Coneguem el cas de Catalunya sense anar més lluny:Creu Roja alerta que encara no ha cobert un terç de la demanda de joguines d’enguany

Creu Roja alerta que estan lluny de tenir les donacions necessàries per a poder arribar a cobrir la demanda de joguines dels més de 22.000 infants que viuen en situació de vulnerabilitat a Catalunya. Quan només queden 9 dies per al tancament de la campanya ‘Els seus drets en joc’, la qual finalitza abans del dia de Reis, encara falten un 35% de les donacions necessàries per a arribar a l’objectiu. Per aquest motiu, l’entitat demana a la ciutadania que col·labori, ja sigui fent aportacions econòmiques a través de la pàgina web de la campanya o acudint a un dels més de 50 punts de recollida habilitats.

Des de la Creu Roja remarquen que, sobretot, calen més joguines per a infants de 7 a 14 anys. A més, demanen que fomentin el joc cooperatiu i que siguin sostenibles, no bèl·liques ni sexistes i, especialment, que siguin noves, ja que qualsevol infant té dret a estrenar-les, sigui quina sigui la situació econòmica de les seves famílies. Per als infants d’entre 10 i 14 anys, per exemple, es recomana donar joguines educatives, com ara llibres, jocs de taula interactius i material esportiu.

Per a col·laborar amb la campanya hi ha diverses maneres. Una opció és assistir a les diverses activitats programades que l’entitat organitza als diversos territoris catalans, on es podran fer donacions in situ. Una altra opció és acudir a un dels més de 50 punts de recollida habilitats, que es poden trobar a la web oficial de la campanya. Finalment, també es poden fer aportacions econòmiques a través de la pàgina web de la iniciativa, les quals permetran la compra de joguines de la franja d’edat que més en falten.El joc, eina per a fer front a l’aïllament social

Creu Roja Catalunya ressalta que “les conseqüències de la pandèmia, del conflicte d’Ucraïna i de la pujada de la inflació han perpetuat i agreujat la situació de les famílies més vulnerables d’arreu del territori” i, per aquest motiu, des de l’entitat volen treballar per a garantir el dret al joc i l’accés de tots els infants i joves a joguines de qualitat.

“Davant el risc d’aïllament social que pot acompanyar els infants en situació de vulnerabilitat, l’organització aposta pel dret al joc com una eina de contenció i reversió d’aquesta situació que afecta la infància en risc”, asseguren des de l’entitat.Si podem, fem-ho!

Així, doncs, la situació, és generalitzada. No és qüestió d’un territori puntual. Arreu, la problemàtica és complexa i gens fàcil. No obstant això, aquelles persones que encara poden fer un esforç per a una causa solidària, ara, és la seva oportunitat. Per Nadal i per a la canalla. És el moment.

TOTES LES NOTÍCIES