Es manté la població d’isards al país amb 1.217 exemplars

Isard
Un isard. Foto: Arxiu

La Comissió de Seguiment de la Caça, presidida per la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, s’ha reunit aquest dilluns per a aprovar els plans de caça de l’isard del 2021.

Tenint en compte les dades obtingudes dels recomptes que s’han fet sobre el terreny, s’han comptabilitzat un total de 1.217 isards en tot el territori. La dada absoluta mostra que la població es manté estable (any 2020: 1.234 isards), tot i que s’han recomptat menys cabrits que l’any anterior. Els representants ministerials han agraït la important participació dels caçadors en els recomptes.

Així, després de la reunió s’ha aprovat l’ordre ministerial que fixa en 165 el total de captures permeses per a la setmana de la caça de l’isard i de 20 isards en el vedat de caça d’Enclar.

Pel que fa a la setmana de l’isard, que se celebrarà del 12 al 19 de setembre, el nombre total de captures previstes té en compte la població d’isards en terreny cinegètic comú i en els vedats de caça de Xixerella, Sorteny i Ransol, que és d’un total de 973, superior als isards comptabilitzats l’any anterior (908). A més, també s’estableix considerant l’índex de creixement, que ha estat d’un 18.91% i l’índex de captura del 17.02%. El nombre total de captures permeses representa que es podrà caçar un isard per cada colla d’un mínim de quatre caçadors, ja que s’han inscrit un total de 601 caçadors, 25 més que l’any passat.

Les dates previstes per a constituir les colles de caça de l’isard, mitjançant el web www.e-tramits.ad, són del 23 d’agost a l’1 de setembre, ambdós inclosos, i cada colla haurà de ser de quatre caçadors com a mínim. Les captures previstes es repartiran de manera que n’hi hagi una per a cada una de les colles d’un mínim de quatre caçadors. En cas que hi hagi captures restants es farà el sorteig d’aquestes el 3 de setembre entre els 153 caçadors que han col·laborat en els censos o que van aportar la mostra orgànica en el pla de caça anterior (l’any passat van ser 100 els caçadors col·laboradors). Les anelles de captura es podran recollir del 6 al 17 de setembre al Servei de Tràmits del Govern.

En la reunió de la Comissió s’ha recordat l’existència d’un punt de control cèntric amb l’objectiu de facilitar al caçador el control de la peça capturada, tot i mantenir l’obligació de comunicar la captura al cos de banders.

 

Caça al vedat d’Enclar

En referència al vedat de caça d’Enclar s’han comptat 244 exemplars. La població del vedat ha disminuït respecte a l’any anterior, tot i que s’han recomptat enguany 30 isards més a les zones perifèriques del vedat. La Comissió de Caça ha aprovat el pla de caça d’aquest vedat amb un total de dinou captures selectives i una de trofeu mascle el que representa un índex de captura del 8%. El sorteig per aquest pla de caça està previst pel dia 3 de setembre.

[do_widget id=category-posts-pro-64]