Com quedar-se a casa quan s’és un ancià

Lluís R. Samper Pascual

“Com quedar-se a casa quan s’és un ancià” és el títol d’un llibre de 255 pàgines, gratuït, que vol ser una guia que permeti a les persones grans trobar informació sobre les prestacions i serveis que facilitin el poder gaudir d’una vida més còmoda, sobretot les persones grans que viuen soles.

Si bé els telèfons i adreces corresponen a Barcelona, podeu cercar a les pàgines grogues els corresponents d’allà on viviu o del més proper important nucli de població. Conté informació a l’entorn de l’ajuda i assistència social, la discapacitat i serveis relacionats.

També inclou com fer gestions telefòniques sobre impostos i pensions, alhora de com moure’s. Afegeix informació sobre cultura, lleure, voluntariat i associacionisme. La Comunitat de Sant Egidio n’ha publicat 50.000 exemplars de la guia, en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, amb el suport del Grup 62, la Fundació La Caixa i la Fundació M. Francisca. L’objectiu és que arribi al major nombre de persones grans.

La Comunitat de Sant Egidio és un moviment global i laic present en 73 països. Ha presentat, recentment, a Manresa, la seva proposta de model d’atenció i cura de la gent gran que passa per a “canviar la manera de veure la vellesa” i assumir que tothom pot viure a casa seva fins el final.

En una carta que llegiren durant l’acte de presentació del projecte, l’entitat reflexionà sobre “la gran mortalitat que hi va haver a les residències a causa del coronavirus i que no ha fet canviar el model d’atenció i cura dels ancians, tot i que nombrosos estudis corroboren que a casa es viu i s’envelleix millor.

“Existeixen molts recursos perquè tothom es pugui quedar a casa, però cal que se’ls dediqui un pressupost adient perquè puguin arribar a tothom que ho necessita” plantejaven. El nou model que proposen “hauria d’unir l’assistència social i la sanitària”.

Segons unes estadístiques recollides per Eurostat, aproximadament el 20% de les persones amb problemes crònics de salut reben atenció a domicili. Alguns països arriben al 55 o al 60%, com Dinamarca i la República Txeca. A Espanya, en canvi, la reben un 12%. És un dels percentatges més baixos.

Gratuïtament us podeu descarregar la guia, en el següent enllaç d’Internet: https://www.santegidio.org/getDataForDownload.php?f2dl=/authdownloads/GUIA-COM-SANTEGIDIO-2019-v.pdf.



Fonts: Publicacions «Xarxanet» i Regió». Estadística Eurostat publicada per la Unió Europea.

[do_widget id=category-posts-pro-64]