Els ramaders de Canillo volen modernitzar les seves explotacions i diversificar la producció

Taula de treball de ramaders de l'Ariège, de Canillo i de responsables del Govern (Comú de Canillo)
Taula de treball de ramaders de l’Ariège, de Canillo i de responsables del Govern (Comú de Canillo)

El Comú de Canillo ha acollit aquest divendres una jornada tècnica de treball entre la Chambre de l’Agriculture de l’Ariège, els ramaders de la parròquia, representants del departament d’agricultura de Govern i diferents membres de la corporació comunal implicats en aquesta àrea.

L’acte, al qual han assistit una trentena de persones, ha servit per a exposar les conclusions de les entrevistes realitzades als ramaders de la parròquia els últims mesos. Així, també s’han compartit les possibles solucions que els especialistes francesos han pogut aportar d’acord amb les reflexions dels ramaders, i s’han organitzat unes taules de treball que han servit per a profunditzar en aquestes demandes, prioritzar-les i valorar-ne la seva viabilitat.

De les conclusions que s’extreuen de les entrevistes destaca el fet que els ramaders són conscients que cal fer un esforç de modernització de les seves instal·lacions ja sigui a través de projectes individuals per a les explotacions més grans o a través de projectes col·lectius i cooperatius per als ramaders i propietaris més petits, com ara crear societats per a gestionar conjuntament les explotacions, així com altres solucions que implicarien assegurar poder tenir mà d’obra disponible en moments puntuals de feina, compartir materials, disposar d’una nau en una parcel·la comunal o privada, o més opcions de finançament público-privades.

A més, també valoren l’opció de poder diversificar l’oferta amb altres produccions, treballar l’agroturisme, crear una botiga o promocionar un mercat de productors locals. Més centrat en la seva pròpia activitat, una opció seria acollir ramats principalment ovins d’altres territoris per a optimitzar la gestió de la superfície de pastura, i desenvolupar i donar suport als ramats ovins propis.

Entre les problemàtiques que s’han detectat s’ha esmentat el fet que la temporada hivernal és molt llarga; l’existència de corts poc funcionals i en una superfície limitada, la dedicació i vinculació extrema i exigent, les escasses superfícies mecanitzades, la baixa autonomia de farratge, l’absència de parcel·les planes per a la construcció de naus i l’elevat preu de la construcció d’aquestes.

No obstant això, també hi ha moltes fortaleses que beneficien el context per a la continuïtat de les explotacions, com una forta vinculació al territori dels ramaders, les ganes de mantenir la casa pairal i el patrimoni, la implicació i interès de les institucions, la pluriactivitat, una reglamentació urbanística que dona més flexibilitat, l’alta possibilitat de generar venda dels productes locals, i tenir superfícies i molts recursos en les pastures de muntanya.

TOTES LES NOTÍCIES