Andrea Reynoso, talent andorrà a l’organització del Campionat mundial de debat, a Madrid

Andrea Reynoso, segona per l'esquerra
Andrea Reynoso, segona per l’esquerra (Madrid WUDC 2023)

Després de l’organització del Campionat Europeu de Debat Universitari (Madrid EUDC 2021) i com prometia aleshores, Andrea Reynoso ha aconseguit, juntament amb el seu equip, portar a la capital espanyola el mundial de debat universitari, el Madrid WUDC 2023.

L’actual estudiant de Dret a la Universitat d’Andorra, és una dels universitaris que, en els darrers dos anys, ha treballat deforma altruista per a portar aquest certamen i representar a Andorra en l’esdeveniment més gran a escala mundial de talent jove. Havent estudiat Protocol, Organització d’Esdeveniments i Comunicació Corporativa a Madrid amb anterioritat i tenint experiència en món del debat, ha pogut convertir-se en la primera andorrana en organitzar un campionat d’aquesta categoria.

Madrid va acollir, des del 27 de desembre fins al 4 de gener, el World Universities Debating Championship. És la seva 42a edició i la primera a celebrar-se a Espanya. El WUDC reuneix cada any milers de joves, representants de més de 300 universitats en un total de més de 50 nacionalitats convertint-lo en un dels fòrums de lideratge mundial més grans. L’equip de la societat de debat de la Universitat Ateneo de Manila de Filipines ha resultat la guanyadora d’aquesta edició.

La cerimònia d’inauguració va comptar amb la presència del ministre d’Universitats Joan Subirats i el director general de Joventut de la CAM, Nikolai Yordanov. Tant el Ministeri com la Comunitat de Madrid, juntament amb altres com Quirón Salud, Madrid Convention Bureau o Iberia, van ser patrocinadors del certamen.

“A la competició es busca fomentar les habilitats d’oratòria, argumentació i el pensament crític. El format de la competició és l’anomenat British Parliamentary (BP) o britànic parlamentari, en què es debaten temes dissenyats per un equip acadèmic que busca desafiar les ments dels centenars de participants i jutges que arriben de tot el món” explica Andrea Reynoso.

En aquest format debaten quatre equips, dos a favor i dos contra una postura. Cada equip ha de demostrar que els seus arguments són més defensables que els de la bancada contrària, així com han de demostrar que el plantejament ha estat més brillant que el de l’altre equip que també defensa la seva mateixa postura.

La gran final ha comptat amb la participació de la Universitat de Sofia (Bulgària), Ateneo de Manila (Filipines), Universitat de Princeton (Estats Units) i la Universitat de Tel Aviv (Israel), sent els filipins els guanyadors d’aquesta edició.

“Crec que la rellevància d’aquest fet no és tant que jo hagi participat, sinó que considero que és molt bon punt de partida per a conèixer el circuit mundial i veure quines possibilitats té Andorra per a organitzar esdeveniments d’aquest tipus. Sembla que ens trobem en una situació favorable a les universitats andorranes on no paren de créixer el nombre d’estudiants, i amb això, és necessari també aportar recursos perquè es faci vida universitària, que no només consisteix a anar a classe, sinó també en crear associacions estudiantils, com ho podria ser un club de debat i d’oratòria com es fa a molts països, per a poder acabar participant en esdeveniments com els que jo he organitzat.” manifesta Andrea Reynoso.

Afegeix, a més que “Andorra pot convertir-se en un fòrum de talent jove si aposta per donar veu internacional als nostres estudiants. És una oportunitat per a atraure joves inquiets i intercanviar idees”.

[do_widget id=category-posts-pro-64]