Igualtat i Participació Ciutadana commemora el Dia internacional de les dones amb diferents activitats

Cartell anunciant la conferència del dimarts, 5 de març (Govern d'Andorra)
Cartell anunciant la conferència del dimarts, 5 de març (Govern d’Andorra)

Amb motiu del Dia Internacional de les dones, que se celebra el 8 de març, la Secretaria d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana ha preparat diversos actes al llarg de la setmana. Com cada any, la voluntat és promoure accions per a sensibilitzar a la ciutadania de la necessitat d’assolir un encaix igualitari ple i efectiu de les dones en tots els àmbits de la societat.

El primer acte tindrà lloc el 5 de març, a les 10 hores, quan s’inaugurarà l’exposició ‘Enciclopèdia de Dones STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques)’, a la planta baixa del Centre Comercial Illa Carlemany, que es podrà veure gratuïtament fins el 17 de març. La mostra destaca el perfil de dinou dones rellevants en la història gràcies a les seves aportacions a la ciència, a les seves invencions o pel seu paper en el món de la creativitat. Així, es pretén oferir un material divulgatiu i a la vegada informatiu sobre l’empremta de les dones en aquests terrenys, que tradicionalment han estat masculinitzats. La inauguració comptarà amb la participació d’una de les impulsores de l’exposició, Núria Salán, presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia i professora a la Universitat Politècnica de Catalunya.

El mateix dia 5 de març, a les 19 hores, al Centre de Congressos d’Andorra la Vella es durà a terme la conferència ‘Menú de les inventores’, a càrrec de Salán. La xerrada es vehicula a partir de l’exemplificació de situacions de la vida quotidiana que no serien possibles sense els invents –tant ginys com processos–, sobre els quals és generalment poc conegut que hi hagi una dona darrere. La xerrada està oberta a tota la ciutadania i l’assistència és gratuïta.

A l’endemà, 6 de març, a les 10 hores, la mateixa Núria Salán farà una xerrada als alumnes de primer curs del primer cicle de 2a ensenyança de tots els sistemes educatius. ‘L’enginy (in)visible’ és un passeig per la història dels invents de dones, destacant els noms oblidats, tot i que els seus ginys siguin molt coneguts.

Finalment, el 8 de març, a les 13 hores, s’ha convocat un minut d’aturada a tot el personal de l’administració pública. Pel que fa al personal dels nuclis d’Andorra la Vella i d’Escaldes-Engordany, la convocatòria es farà davant de l’Edifici administratiu del Govern, mentre que als treballadors de la resta de parròquies la convocatòria és davant dels respectius edificis administratius.

En paral·lel, i com cada any, s’incorporarà la frase ‘8M Dia Internacional de les dones’ als panells lumínics de circulació del país, des del 8 de març fins el 12 de març. A més, es repartiran 1.000 llaços liles al personal de l’administració pública, als comuns i a les parapúbliques perquè el puguin portar durant la jornada del 8-M. D’altra banda, la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, ha participat en un vídeo conjunt de la xarxa de dones ministres d’Afers Exteriors que es difondrà a xarxes socials durant aquesta jornada, destacant-ne la importància de les polítiques d’igualtat de gènere a Andorra.

TOTES LES NOTÍCIES