La Seu d’Urgell, una vegada més, acollirà el 7è Festival del Joc del Pirineu

Cartell del 7è Festival del Joc del Pirineu
Cartell del 7è Festival del Joc del Pirineu (Ajuntament de la Seu)

Aquest dilluns s’ha presentat la setena edició del Festival del Joc del Pirineu que organitza l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, i que enguany tindrà lloc el cap de setmana del 31 de març i 1 i 2 d’abril. La presentació d‘aquest esdeveniment dedicat al joc, “clarament” diferenciat de la resta dels certàmens que s’organitzen tant a Catalunya com a la resta de l’Estat, ha anat a càrrec de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana, la 1a tinent d’alcalde i regidora de Promoció Econòmica, Mireia Font, el vicealcalde urgellenc, Jordi Fàbrega, i un dels directors tècnics i membre de Quimera Entertainment Company, Marc Travé.

“Un esdeveniment de la ciutat totalment consolidat, un festival del joc de referència a Catalunya que presenta una especificitat respecte a la resta: en el nostre festival hi juga tota la ciutat, on tota la ciutat participa. El joc és cultura, i la Seu d’Urgell hi creu, ja que no només intervenen diverses àrees municipals, sinó que intervenen comerços i restaurants, on es juga en diversos espais singulars de la ciutat. Tot això fa que el Festival del Joc del Pirineu sigui únic”, ha manifestat l’alcalde urgellenc, Francesc Viaplana.Museu Diocesà d’Urgell, nou espai de joc

Per la seva part, la regidora de Promoció Econòmica, Mireia Font ha explicat les principals novetats de l’edició d’enguany del festival com són l’ampliació dels espais de joc amb un total de 19, distribuïts per tota la Seu d’Urgell.

Al respecte, Font ha avançat que un dels nous espais de la setena edició del festival serà el Museu Diocesà d’Urgell, com també part del centre cívic El Passeig, la Biblioteca Sant Agustí i alguns hotels de la ciutat que s’han ofert per dur a terme diferents jocs del festival. “Després de set anys de festival s’ha aconseguit que la ciutat s’impliqui de ple, com l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Urgell, la Unió de Botiguers de la Seu, i se segueix comptant amb la col·laboració de les associacions Allau, la Companyia de Jocs l’Anònima i Ayudar Jugando, les quals ens aporten el component social que també té del Festival del Joc del Pirineu”.

Respecte als Premis Catalunya 2023, que enguany s’atorgarà la 4a edició d’aquests guardons que lliura el Festival del Joc del Pirineu, Mireia Font també ha informat que ja s’han tancat les inscripcions per a optar-hi. Concretament s’hi han presentat un total de 30 jocs. Val a dir que enguany hi participen més editorials, que han passat de 4 a 9, les quals han seleccionat els jocs a presentar als premis. Les categories d’aquests premis són: premi al millor joc de taula infantil editat en català; premi al millor joc de taula familiar/adult editat en català; i premi al millor joc de rol.Oriol Comas, distinció Amic del Joc

Tal i com ha explicat Marc Travé, director tècnic del Festival del Joc del Pirineu, la distinció que atorga l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Amic del Joc, enguany recau en Oriol Comas i Coma, estudiós i autor català del Món del joc de taula que al llarg de la seva extensa carrera ha publicat diverses obres al voltant de la història del joc i de diferents tipologies del joc. Ha estat director de la fira Jugar per Jugar de Granollers durant més d’una dècada i des del seu inici i fins el 2021 va ser el comissari del Festival Dau de Barcelona. 

Val a recordar que, amb aquest guardó, es pretén cada any distingir una persona o entitat que, amb la seva actuació personal i professional contribueix de manera significada a la cultura del joc i especialment a la difusió dels jocs de taula.

Travé també ha volgut ressaltar l’increment “notable” de les editorials que participaran en aquesta setena edició del festival. Les editorials patrocinadores són  DEVIR, TCG FACTORY i ZACATRUS, mentre que les editorials col·laboradores que seran presents al festival seran GdM Games, Enpeudejocs Edicions, Suggar Editorial, Tantrix Editorial, Cayro Games i RA Games, que es desplaçaran fins a la Seu d’Urgell per a oferir les seves activitats i els seus productes.

D’altra banda, el Festival incrementa els espais de joc, concretament el nombre d’experiències lúdiques singulars i de places de partides. “Aquest és un dels trets identitaris del Festival del Joc del Pirineu, on no només es juga per tota la ciutat, sinó que s’aprofiten tots aquests aquells racons bonics que hi ha a la Seu d’Urgell per a poder muntar-hi partides”, ha subratllat el director tècnic del Festival.

A més a més, es mantenen la ludoteca infantil, la ludoteca familiar i la ludoteca d’adult/expert, joc gegant i joc al carrer, i enguany s’incorporen activitats per a infants de 0 a 3 anys.La Seu d’Urgell, capital del joc del Pirineu i d’Europa

Per tancar, el vicealcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, ha volgut afegir que “del 31 de març al 2 d’abril la Seu d’Urgell es converteix en la capital del joc, no només del Pirineu, no només de Catalunya, sinó molt probablement d’Europa i del món sencer”.

Fàbrega ha abundat que es tracta d’un festival ja consolidat, i ha recordat que en l’edició passada hi van passar un total de 6.187 visitants i que “enguany encara n’hi tindrem més perquè coincideix amb el primer cap de setmana de Setmana Santa i seguim fent un salt endavant com hem fet any rere any”.

El vicealcalde de la Seu també ha subratllat “l’increment” del prestigi dels Premis Catalunya que atorga el Festival, on les editorials han triat conscienciosament el joc a presentar. “Ara mateix obtenir el premi del millor joc en qualsevol de les tres categories és molt apreciat per totes les editorials”. Presentació de ‘Jerusalem’, nou joc de temàtica religiosa

Fàbrega ha anunciat també que per primera vegada, en el marc del Festival del Joc del Pirineu, es realitzaran presentacions de jocs i tornejos oficials. Hi destaca la presentació de ‘Jerusalem’, nou joc de DEVIR de temàtica religiosa, creat per una teòloga. Aquesta presentació compta amb la col·laboració del Bisbat d’Urgell.

El festival també es complementarà amb un cicle de xerrades sobre el món i es reprèn el Pirijoc, adreçat a mestres i professors, amb el col·legi La Salle. A més, del 27 al 30 de març, l’alumnat de la Seu d’Urgell passarà per la ludoteca instal·lada a la sala Sant Domènec a jugar.

TOTES LES NOTÍCIES