Zuric

Superfície:91,88 km2

Població:Al voltant de les 380.0000 persones.

Idioma: L’alemany és la llengua parlada per la majoria de la població, tot i que a nivell col·loqual es fa servir la variant anomenada Zürichdeutsch.

Ubicació:Zuric es troba a Suïssa, a uns 30 quilòmetres dels Alps.

Origen del nom: El topònim és una derivació de l’original paraula celta ‘Turus’. El nom romà del poble va ser Turicu i en el dialecte local s’anomenava Züri.

Economia:La ciutat ha estat guardonada amb el títol de ciutat amb millor qualitat de vida del món en dues ocasions: l’any 2006 i l’any 2008.

Clima:Zuric està situat en una zona de transició entre l’atlàntic i el continental. Les precipitacions són habituals. Quant a temperatures, la mitjana anual es troba en els 8 graus i mig, amb temperatures màximes a l’estiu de 35 graus i mínimes a l’hivern de 10 graus sota zero.

Cuina:La gastronomia de Zuric està molt influenciada per l’alemanya. Destaquen productes com les patates, les salsitxes, els formatges… Però un dels més reconeguts arreu del món és la seva xocolata.

Zuric és un destí amb molt per oferir, tant a nivell cultural, artístic com si el que es vol és un turisme de natura o de compres.És també el centre financer i motor econòmic de Suïssa i està considerada com una de les ciutats amb més qualitat de vida del món.

Un dels vials més coneguts és el Bahnhofstrasse, el principal i elitista carrer comercial de la ciutat, on podrem trobar les marques de moda més exclusives, juntament amb els tallers artesans més pintorescs. L’espai que actualment ocupa el carrer Bahnhofstrasse era antigament un fossar d’aigua de la fortalessa de la ciutat.

Una de les zones més populars, modernes i alternatives de la ciutat és el Zürich-West, un antic barri industrial que es troba entre el riu Limmat, el pont d’Europa i les vies del tren de l’estació central. Aquí podrem trobar els restaurants i locals més de moda. Algunes de les antigues fàbriques, com la Puls 5, és avui dia un edifici que acull els més selectes apartaments, un gimnàs, restaurants i botigues.

Un altre exemple de reconversió arquitectònica és el Schiffbau, una antiga drassana, que actualment acull un restaurant, un club de jazz, un bar i una immensa sala d’espectacles.

A nivell cultural, la capital suïssa compta amb una oferta d’una cinquantena de museus, dels quals podem destacar el Kunsthaus Zürich, un museu d’arts plàstiques, a on trobem una extensa col.lecció de quadres, escultures i també altres formats més actuals, com fotos i vídeos. En aquest espai hi ha una col.lecció molt important d’obres d’Alberto Giacometti.

Cal esmentar, també el Museum Rietberg i el Schweizerisches Landesmuseum, que ofereix la col.lecció d’història cultural més gran del país, en un imponent edifici ubicat a pocs metres de la principal estació de trens.

Com es pot veure, Zuric no és només la ciutat elegant u niderba sinó que també és un indret on gaudir de la cultura alternativa i també on es conserva intacte el seu passat medieval, com es pot comprovar en un passeig pel casc històric.

Per El Tot Granollers / ACPG – Redacció

TOTES LES NOTÍCIES