Xipre

Superfície -9.251 km2

Geografia -L’illa es divideix de nord a sud en quatre zones geogràfiques: la regió del mont de Kyrenia; la serralada muntanyenca deTroodos, on es troba el mont d’Olims; la planura Mesaoriana, i l’altiplà.

Població – Al voltant del milió d’habitants

Idioma – Els idiomes oficials són el grec i el turc. Es calcula que al voltant del 75% de la població té el grec com la llengua mare.

Capital – Nicòsia

Clima – El clima a l’illa de Xipre és mediterrani, amb un promig de precipitacions de 500 mm anuals, que es concentren, bàsicament, a l’hivern. L’estiu és molt sec; mentre que els hiverns són suaus. La temperatura mitjana anual és de 19 graus centígrads.

Cuina -La gastronomia de Xipre està influenciada per l’oriental i per la mediterrània.Són també de qualitat reconeguda els vins xipriotes.

Per la seva ubicació, Xipre és coneguda com la porta d’entrada d’Àsia, Europa i Àfrica. Està situada a uns 100 quiòmetres de la costa turca i a 85 de la síria, a la Mediterrània oriental.

Quant a dimensions, es tracta de la tercera illa més gran del Mediterrani, per darrere de Sicília i de Sardenya.

La seva capital Nicòsia, és una ciutat envoltada per una muralla veneciana del segle XVI, època en què l’illa va estar, precisament, sota domini venecià. Cal apuntar que Xipre anteriorment havia estat ocupada per genovesos i que el 1570 van ser els turcs qui s’hi van establir. Posteriorment, ja al segle XIX, el país va quedar en possessió dels anglesos. El terç nord va ser ocupat per Turquia el 1974, instaurant la República Turca del Nord de Xipre.

Nicòsia, situada a la ribera del riu Pedies, és l’única capital dividida del món, amb la part septentrional (turca) i la meridional (grega) dividides per la “Línia Verda”, una zona desmilitaritzada sota la vigilància de les Nacions Unides. Nicòsia és una animada i comercial ciutat. Acull diversos museus, d’entre els quals cal fer especial menció a l’Arqueològic.

Una altra ciutat important de Xipre és l’antiga capital, Pafos, que compta amb una interessant Necròpolis, també coneguda com la Toma dels Reis o les Catacumbes. La ciutat ha estat declarada Patrimoni de la Humanitat por la Unesco el 1980 pel valor excepcional, tant històric com arquitectònic. Allà també es poden visitar els mosaics de Pafos, del segle III, coneguts com la casa de Dionís. Ben a prop també es troben les ruïnes del temple d’Afrodita i el Monestr de Kikko, el més ric i destacat de l’illa.

La ciutat de Larnaka, també és de visita recomanada, així com Kourkon, que acull les restes arqueològiques més riques de Xipre. Destaca de la zona el castell de Kolosi, seu medieval dels Cavallers de l’Ordre de Sant Joan de Jerusalem.

Xipre és, sense dubte, una illa per descobrir, amb platges de bellesa paradisíaca a la zona del Limassol, Pafos i Agia Napa.

Per Tot Granollers / ACPG – Redacció