Xerrades per sensibilitzar sobre les migracions i les seves conseqüències

L’associació Obrim-los, Obrim-les organitza dues xerrades durant el mes de novembre per reflexionar sobre les migracions i les seves conseqüències. Enguany, han decidit apostar per distribuir les activitats al llarg de l’any, en comptes de centrar-les en un cap de setmana per tal d’arribar a un públic més nombrós i més divers. Alhora, creuen que el format de xerrades amb persones coneixedores de diferents temes i provinents de diferents camps de treball i d’estudi els permet incidir molt més en la tasca de sensibilització i conscienciació tan necessària en un entorn canviant com l’actual. Es tracta doncs de trobades allunyades de termes i conceptes tècnics i pensades per a tots els públics.

Així, el 23 de novembre a les 19 hores al Centre Cultural La Llacuna hi haurà una xerrada sobre les ​Crisis de refugiats en el procés de descolonització de l’Imperi Britànic, del Punjab a Palestina, a càrrec de la historiadora de l’Àsia Oriental contemporània, Teresa Segura- García. A través d’aquesta conferència s’exposaran les conseqüències a llarg termini de la descolonització de l’imperi britànic per tal d’entendre els conflictes actuals a la regió de Palestina i de Pakistan.

A continuació, el 30 de novembre a la mateixa hora i al mateix espai, es durà a terme una taula rodona amb la participació de Mireia Porras del Departament d’Igualtat del Govern d’Andorra; Mostafà Shaimi, professor de la Universitat de Girona i membre de l’Espai Antiracista de Salt; i Kaire Ba, tècnica de SOS Racisme Catalunya. Sota el títol ​Destruint mites, reflexió sobre la desigualtat racial i cultural, es vol reflexionar sobre les situacions que generen discriminació i desigualtats a Andorra i cercar estratègies conjuntes i coordinades per lluitar contra aquestes pràctiques des dels diferents àmbits de la vida.

Acollida de persones refugiades
Pel que fa a l’acollida de persones refugiades, des d’Obrim-los, Obrim-les es reiteren en la necessitat de seguir complint amb el compromís polític i ètic assumit el 2015 en el que Andorra afirmava que acolliria almenys 20 persones. Lamenten la lentitud amb què s’està produint aquest procés, primer per la manca de legislació que permetés dur a terme aquest procés i ara pels tràmits burocràtics que sembla que endarrereixen l’arribada de les 13 persones que manquen. Valoren l’esforç del Govern i de la Comunitat de Sant Egidi per implementar els corredors humanitaris a Andorra i per garantir l’accés als drets socials bàsics per a la inclusió de les persones que arriben, però recorden que les causes que les empenyen a abandonar els seus països tenen sovint origen en els països del nord global.

Celebren també que es valori ampliar la quota de 20 persones a altres famílies o individus que puguin instal·lar-se al Principat a través del corredor establert amb Sant Egidi. No obstant això, un cop més, reclamen l’elaboració d’una llei d’asil que reculli el dret de totes les persones a sol·licitar la protecció internacional en països tercers en cas que la seva vida corri perill. En el seu moment ja varen alertar que el fet de retirar aquest compromís de la Llei d’acollida temporal podia suposar un intent de deslliurar-se d’aquest compromís inclòs en la Declaració dels Drets Humans de Nacions Unides, adoptada i reconeguda per Andorra, i dret constitucional al Principat. Insten al Govern i als grups parlamentaris a seguir treballant per reconèixer aquest dret humà i seguir avançant en el progrés social del país.

TOTES LES NOTÍCIES