Xerrada sobre el paper de Josep Zulueta a l’Alt Urgell

El proper dissabte, dia 19 de maig, a les 18.30 h, tindrà lloc la xerrada titulada “Josep Zulueta a l’Alt Urgel: entre la història i el mite”, a càrrec de l’historiador Carles Gascón Chopo. La xerrada, que tindrà lloc al Museu de l’Antiga Farinera de Montferrer, ha estat organitzada pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell, el Consorci Ruta dels Oficis d’Ahir i l’Ajuntament de Montferrer i Castellbò, en el context de les activitats dutes a terme en la jornada de portes obertes del Dia Internacional dels Museus.

Josep Zulueta i Gomis és un personatge cabdal en la història de la comarca de l’Alt Urgell, fins al punt que s’ha convertit en un veritable símbol de la modernització econòmica del territori a partir de començaments del segle XX. Amb tot, les nombroses llacunes que presenta la seva biografia, especialment en relació a les seves vivències al Pirineu, combinades amb una certa mitificació ens han impedit conèixer molts dels aspectes de la dimensió humana del personatge i les seves relacions amb la comarca de l’Alt Urgell.

A la xerrada del proper dissabte es presentaran noves dades inèdites al voltant de la figura d’en Josep Zulueta que ens permetran entendre millor les grans transformacions econòmiques que va experimentar aquesta part del Pirineu cap a començaments del segle XX.

Text: CC Alt Urgell

Fotografia: Un moment de la inauguració del nou edifici de la Cooperativa del Cadí, l’any 1927. Es ressalta el bust d’en Josep Zulueta i la imatge del seu fill Ferran.

Col·lecció Ventura Roca i Martí.

 

TOTES LES NOTÍCIES