Xerrada de l’escriptora afganesa Nadia Ghulam sobre com ser refugiada i sobreviure

El pròxim dimarts 12 de novembre tindrà lloc a la sala la Immaculada de la Seu d’Urgell la xerrada Ser refugiada. Sobreviure. Aprendre de la vida per ser lliure a càrrec de  l’escriptora afganesa Nadia Ghulam, autora del llibre El secret del meu turbant.

En aquesta conferència, que s’iniciarà a les set de la tarda, Nadia Ghulam ens explicarà la situació de la dona en el seu país d’origen, Afganistan, en un context d’opressió extrema, tant en el sí de la família com en la societat, país marcat per molts anys de guerra.

Aquesta xerrada és una activitat organitzada per l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i el Servei Educatiu Alt Urgell-Cerdanya del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, emmarcada en el Pla Educatiu d’Entorn.

Nadia Ghulam
Nadia Ghulam va néixer a Kabul (Afganistan) el 1985.  El 1993, en el marc de la guerra civil que assolava el seu país des de feia anys, va quedar molt mal ferida a conseqüència d’un bombardeig. Quan va sortir de l’hospital, 14 operacions més tard, la seva família continuava vivint amb moltes penúries. En aquells moments s’havia acabat la guerra, però l’havia seguida la instauració del règim talibà, que no permetia que les dones treballessin. Això era greu per a la família de la Nadia,  perquè el pare tenia problemes de salut i no podia treballar, i el germà gran havia mort. En aquestes circumstàncies, la Nadia va decidir que tenir 11 anys i ser una noia no podia ser un impediment per ser l’home de la casa. Es va fer passar per un noi i sortir a treballar per mantenir el pare, la mare i les dues germanes petites. Va viure amb un nom que no era el seu durant 11 anys.

Passat el temps, va viatjar a Europa amb una ONG. Actualment, la Nadia viu amb els seus pares adoptius a Badalona, ciutat a la que va arribar al 2006 per rebre tractament mèdic per pal·liar els efectes que les ferides van deixar en el seu rostre. Activa i emprenedora, té diversos projectes en ment, com ara estudiar a la Universitat i ajudar el seu país amb tots els mitjans al seu abast. Mentrestant, estudia català, informàtica, integració social i matèries que tenen a veure amb  la qualitat del treball de les ONG.

0