L’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, ha afirmat en una entrevista al programa Al cap del dia de la Xarxa de Televisions Locals que li sorprèn que s’accepti ‘amb una gran lleugeresa’ que un infant pugui ser adoptat per una parella homosexual. Segons Vives, poden crear al nen ‘uns problemes molt grans quan és una qüestió que no està prou investigada’. ‘Fer provatures amb criatures no em sembla prou just’ ha afegit. El copríncep ha posat en primer lloc el respecte i la necessitat de reivindicar-se del col·lectiu gai però ha advertit que ‘un dia l’Estat tindrà un disgust perquè li posaran una querella quan seran grans alguns d’aquests nanos amb problemes i li hauran de pagar un psiquiatra fins al final de la seva vida’. Vives també ha agraït que el Consell General hagi rebutjat debatre sobre la despenalització de l’avortament i ha afirmat que mantindrà el càrrec de copríncep ‘sempre que els andorrans ho vulguin’.

Les figures del Papa Benet XVI i Francesc, la situació actual de l’església, el procés sobiranista de Catalunya o debats morals com l’avortament o l’adopció per part de parelles homosexuals han centrat l’entrevista de l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, al programa Al cap del dia.

Vives ha destacat el respecte de l’església catòlica per les persones homosexuals, però ha indicat també que té ‘una veritat per tothom que vol promoure’ en relació a la sexualitat, els mètodes de reproducció o per lluitar contra la sida, entre altres. ‘Són fórmules que l’església té molt pensades i voldria que se’ns comprengués’, ha instat, ‘ja que no és fàcil trobar quin és el nou paradigma’ en diàleg amb una cultura que va creixent a una velocitat ‘molt gran’.

En aquest sentit, el copríncep s’ha mostrat ‘sorprès’ per la ‘gran lleugeresa’ amb què el món accepta que un nen o una nena pugui ser adoptat per una parella homosexual. Segons Vives, aquest fet pot crear a l’infant ‘uns problemes molt grans quan és una qüestió que no està prou investigada’.

‘Jo no em cansaré mai de dir que amb la reflexió han patit molt i que s’han de vindicar aquestes persones’, ha afirmat l’arquebisbe d’Urgell, però tot i aquest respecte ha assenyalat que no li sembla ‘prou just’ fer ‘provatures amb criatures’. A més, ha avisat que ‘un dia l’Estat tindrà un disgust perquè li posaran una querella quan seran grans alguns d’aquests nanos amb problemes i li hauran de pagar un psiquiatra fins al final de la seva vida’.

Amb tot, Vives ha apuntat que ‘el que hem de fer és que el col·lectiu de persones homosexuals, transsexuals i bisexuals se sentin valorats, estimats i reconeguts’.

El copríncep episcopal ha opinat també sobre la proposició per despenalitzar l’avortament a Andorra i el seu càrrec com a cap d’Estat. Vives ha indicat que mantindrà aquest càrrec ‘sempre que els andorrans ho vulguin’ però ha reconegut que com a membre de l’església catòlica es pot trobar ‘amb una dificultat molt gran’ com ha estat la despenalització de l’avortament.

Joan-Enric Vives ha recordat que es va acordar no prendre en consideració la proposició per 22 vots a favor i sis en contra i s’ha mostrat ‘agraït’ per aquest fet. ‘La Santa Seu té una posició sobre aquests temes i nosaltres servirem a Andorra des de la nostra idiosincràsia i des de la nostra consciència’, ha remarcat.

Segons Vives, el poble andorrà entén aquesta posició i ‘veu que hi ha un joc institucional’.

Sobre el procés sobiranista iniciat a Catalunya ha reconegut que a la Conferencia episcopal ‘li costa entendre-ho’ i ha considerat que ‘hi ha hagut molt poca pedagogia de la plurinacionalitat d’Espanya’. No obstant, ha assegurat que fa 25 anys els bisbes ja van dir que Catalunya era un poble ‘sense cap escarafall de ningú’. Encara que no s’ha volgut posicionar sobre la possible independència del poble català, sí que ha declarat que els bisbes de Catalunya ‘acompanyarem el procés que es visqui a Catalunya’.

Per últim, ha valorat la capacitat de predicar i de divulgar del papa Benet XVI i la sensibilitat del nou papa Francesc per fer denúncia de la pobresa i les seves causes.

5 comentaris

  1. trobo molt injustes les paraules del senyor Enric, ja que ell no te la menor idea del que esta parlant amb això em refereixo a les seves paraules que diuen “necessitarà ajuda psiquiàtrica fins la resta de la seva vida” però clar que podríem esperar de les paraules i de la mentalitat tancada de un bisbe? es més estudis psicològics i psiquiàtrics han demostrat que els nens que tenen pares homosexuals no els diferencien de la resta de nens que tenen un pare i una mare, poden créixer amb les mateixes condicions i igualtats que qualsevol nen/a i per finalitzar el meu comentaria voldria dir que aquestes decisions no les deuria prendre un bisbe més bé ho hauria de fer el govern si més be per que el país avanci i progressi adequadament.

  2. I no hauríem de suprimir l’entrevista feta a aquest “senyor”????Perquè per mi és una total falta de respecte!!!!
    I com a andorrana em faria moltíssima il.lusió que ens desprenguéssim d’una figura tan anacrònica com la dels co-prínceps d’una vegada!!!
    Respecte a la decisió del Consell General pel que fa a l’avortament, em sembla que se’ls ha de recordar que han de representar al poble d’Andorra i no al co-príncep i amb la decisió presa no ho han fet!!!

  3. COMENTARI SUPRIMIT PER FALTA DE RESPECTE

  4. Els psicolegs de tots els nens que han patit abusos per part de capellans, qui els ha pagat? Esta prou investigat com pateixen aquets nens… Sou millors vosaltres que uns pares homosexuals? Qui ha de dir qui sera millor pare un psicoleg o un capella? Ja teniu prou feina a netejar la vostra cara, deixeu la resta tranquils.

  5. A mi si que em sorprenen aquestes paraules, penso que un nen estarà millor abans amb una parella homosexual que a un orfanat. Això no és ser un bon cristià, ho sento.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada