vives

El  copríncep episcopal Joan-Enric Vives ha recordat en el dia d’avui, i en el marc de les seves primeres visites pastorals a Santa Coloma i l’església de Sant Esteve, el sentit de la festivitat de Tots Sants. Una data de celebració dels sants que ha assenyalat són “els que ens estimulen a fer el bé”.

El Bisbe d’Urgell ha volgut referir-se al document de la Doctrina de la Fe, l’ex Sant Ofici, que ha publicitat la “Instrucció Ad resurgendum cum Christo” promoguda pel papa Francesc que substitueix la de 1963, on s’aconsella sobre les noves pràctiques de sepultura i cremació. En aquest sentit, Vives ha recordat que l’església “proposa que les cendres es guardin al cementiri o en un lloc adient” i la necessitat de “dissuadir els cristians de certs abusos, tenir les cendres a casa, a vegades cauen, se les reparteixen les famílies, se’n fan un penjoll per portar amb les cendres amb el que representa una comercialització del difunt,…”. Vives ha recordat que “el debat és amb l’ús de les cendres, no és un problema amb la incineració, parlem d’usos poc adients d’aquestes.

El copríncep episcopal ha encetat aquest dimarts de Tots Sants el seu recorregut pastoral al país, començant amb una eucaristia a l’església de Santa Coloma aquest matí, i seguint a l’església parroquial de Sant Esteve al migdia. Instants abans de la cerimònia que ha reunit un bon nombre de feligresos, el Bisbe d’Urgell ha recordat el sentit de la festivitat de Tots Sants per a fer memòria dels “que ens estimulen a fer el bé”. Vives ha recordat la significació de la bondat que passa per la resurrecció perquè “molt sovint passem penes, posem la pota i no l’encertem, però que amb l’ajut de Déu arribarem a la vida eterna, i aquest és un preàmbul que la prepara”.

Precisament, sobre la resurrecció s’ha referit el copríncep episcopal arran del document de l’església que posa en entredit determinades pràctiques i usos de les cendres dels difunts. El document de la Doctrina de la Fe, l’ex Sant Ofici, que ha publicitat la “Instrucció Ad resurgendum cum Christo” promoguda pel papa Francesc que substitueix la de 1963, aconsella sobre les noves pràctiques de sepultura i cremació. Segons Vives, “en proclamar-se la resurrecció, s’indica que el cos de la persona és molt important” i per tant, “el papa ha volgut recordar que sigui per enterrament o sigui per resurrecció no hi hagi un menyspreu de la resurrecció”.

Per això el copríncep episcopal recorda que l’església “proposa que les cendres es guardin al cementiri o en un lloc adient”, preferiblement en un indret on els difunts estiguin reunits, es puguin visitar i s’hi dediquin les pregàries. Vives ha destacat però que “el debat és amb l’ús de les cendres, no és un problema amb la incineració”. En aquest sentit, ha qualificat pràctiques com deixar les restes “sobre el moble de la televisió, en una bossa, tenir-ho pel jardí, tirar-ho al mar” com a poc encertades.

La disciplina canònica de l’església catòlica fins al juliol de 1963 va ser molt rotunda amb la cremació dels fidels difunts negant les exèquies i la celebració de misses de cos present. Llavors, la modificació va venir de la mà del Papa Pau VI en considerar que la cremació no es contradeia amb la resurrecció.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada