santa-maria-organyaLes obres de restauració de l’església de Santa Maria seran inaugurades el dia 15 d’agost, Festa de l’Assumpció de la Mare de Déu, per l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, en una missa de Festa Major que es preveu que aculli tot el poble. Mons. Vives farà la benedicció de les obres en un acte solemne al que també es previst que assisteixin les autoritats locals, encapçales per l’Alcalde d’Organyà, Antoni Fiol, representants de la Diputació de Lleida, de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, i del Consell Comarcal de l’Alt Urgell. La missa serà solemnitzada per la Coral Bordonera, que en acabar oferirà un petit concert als assistents.

Les obres a la col·legiata de Santa Maria d’Organyà culminen un procés d’anys, que va començar amb la consolidació de l’estructura, i la substitució de la teulada del temple, l’any 2002, i ha acabat vivint una profunda renovació del seu interior. Aquest temple parroquial, que és part important de la història i del desenvolupament de la diòcesi, es va iniciar amb l’arranjament de les cobertes i la zona superior de les voltes, que són visitables i que mostren les vicissituds de l’edifici a través dels segles.

El temple mostra de manera rellevant les restes de pintures romàniques del segle XII que es troben situades a l’absis de l’església, i alhora s’ha pogut restablir l’absis per tal de donar context a aquestes restes de pintures en el lloc original per on van ser concebudes.

En la darrera fase de restauració, la cinquena, que s’ha desenvolupat en la passada primavera fins al juliol, s’han fet intervencions en l’absis, per protegir les pintures romàniques que s’hi han trobat, en el creuer, les cúpules i llanternes, la nau central i les naus laterals, i s’han treballs de sanejament de parets, s’ha fet un nou paviment del presbiteri i, a més, s’ha dut a terme una renovació de la il·luminació, s’ha instal·lat calefacció i s’han pintat les parets. El pressupost de l’obra ha estat de 150.000 euros, que s’han finançat a través de donatius populars a la parròquia, i amb el finançament del programa europeu Leader i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida.

Text i foto: Bisbat d’Urgell

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada