sant-pereL’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra Mons. Joan-Enric Vives ha concelebrat aquest matí la Santa Missa de canonització dels nous Sants, el Papa Joan XXIII i Joan Pau II, presidida pel Sant Pare Francesc i a la qual hi ha assistit el Papa emèrit Benet XVI, a la Plaça de St. Pere del Vaticà, coincidint amb el II Diumenge de Pasqua.

Mons. Vives ha destacat el clima d’emoció intensa que s’ha viscut a la plaça durant la cerimònia, per la proximitat de les dues personalitats canonitzades amb la major part de les persones presents i per la importància del seu magisteri. En aquest sentit, l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra ha volgut recordar que va ser Joan Pau II qui el va elegir primer bisbe auxiliar i després bisbe d’Urgell. Mons. Vives assenyala sobre els dos papes que, “els dos estigueren vinculats al Principat d’Andorra, perquè els seus retrats estigueren a la Sala del Consell General, per sobre dels retrats dels dos Coprínceps, i perquè iniciaren el Concili Vaticà II (1962-65) i col·laboraren a la seva aplicació, un Concili que significà una nova manera de relacionar-se l’Església i els eclesiàstics amb els Estats i les societats democràtiques, que féu possible l’evolució d’Andorra vers un Estat constitucional democràtic, on els Coprínceps –especialment l’episcopal- renunciaven a moltes prerrogatives. Són dos Papes que molts de nosaltres hem conegut i admirat, que a pesar dels seus límits que tenien com tota persona humana, i alhora amb una vida santa i abnegada, van ser uns gegants d’humanitat”. Els fidels congregats han seguit amb una gran reverència i devoció el ritus de canonització.

Més de 1000 cardenals i bisbes, 98 Delegacions Oficials i 24 Caps d’Estat a més d’una immensa multitud de fidels han pelegrinat a Roma per tal de ser presents a la cerimònia solemne de canonització. L’acte ha tingut lloc a l’inici de l’Eucaristia quan el Cardenal Prefecte de la Congregació per les Causes dels Sants, Emm. Card. Angelo Amato, ha demanat al Sant Pare Francesc que amb la seva suprema potestat declarés a Joan XXIII i Joan Pau II nous Sants de l’Església. Després que el Sant Pare Francesc els ha declarat nous sants les seves relíquies han estat venerades pel Papa i encensades com a signe de veneració.

A la seva homilia el Papa Francesc ha subratllat com “són precisament els sants els qui condueixen i fan créixer l’Església. En la convocatòria del Concili Vaticà II, Sant Joan XXIII demostrà una delicada docilitat a l’Esperit Sant, es va deixar conduir i fou per l’Església un pastor, un guia-guiat. Fou el papa de la docilitat a l’Esperit. Sant Joan Pau II fou el Papa de la família. Ell mateix va dir que volia ser recordat així, com el Papa de la família. M’agrada subratllar-ho ara precisament que estem vivint un camí sinodal sobre la família i amb les famílies, un camí que ell, des del cel, certament acompanya i sosté”.

Text i foto: Bisbat d’Urgell

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada