Vives entrega la Creu Pro Ecclesiae et Pontifice a Marquès i Massa pel seu treball per a l’església i el Papa (Vídeo)

L’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, ha entregat aquest dissabte de part del fins ara Papa Benet XVI la Creu Pro Ecclesiae et Pontifice a Nemesi Marquès i Joan Massa, en reconeixement als seus serveis per a l’església i el Papa. Vives ha dit dels condecorats que eren uns ‘grans treballadors’ al servei de l’esglèsia i també d’Andorra.

Abans de concedir les condecoracions, demanades pel propi Vives i concedides el passat mes de febrer pel fins ara Papa Benet XVI, el copríncep ha repassat les extenses trajectòries de l’ex representat personal del copríncep episcopal i actual vicari judicial del bisbat, mossèn Nemesi Marquès i l’ex secretari general dels Serveis del copríncep, Joan Massa, i ha destacat el servei que han fet al bisbat, a l’Església i a Andorra.

Durant el seu parlament, Joan-Enric Vives ha destacat que aquestes són probablement ‘de les darreres condecoracions que ha concedit el Sant Pare’. L’actual bisbe emèrit de Roma, Joseph Ratzinguer, ha centrat les paraules de Vives que n’ha lloat la figura i la ‘decisió valenta’ de la seva renúncia. Pel que fa els condecorats, els ha donat les gràcies i n’ha destacat el seu paper durant la negociació de la Constitució andorrana, que tot just farà ara vint anys que va aprovar-se.

‘Jo els hi he demanat que acceptessin la condecoració del Sant Pare perquè em semblava que valia la pena que es veiés que l’Església reconeix quan un treballa i quan un està al servei, i això és el que signifiquen aquestes dues medalles’, ha dit Vives, que ha afegit que impliquen ‘un reconeixement per llarguíssims anys, més de quaranta per part de mossèn Nemesi Marquès, més de trenta per part del senyor Joan Massa, per tot el treball realitzat, un treball generós i al servei també d’Andorra’.

L’actual vicari judicial del bisbat, Mossèn Nemesi Marquès ha declarat que valorava molt ‘el gest del Papa d’aixecar acta d’aquest gran treball que fa l’Església i també la Santa Seu de tutela i protecció d’Andorra, com ha fet durant tota la història’ i ha afegit que se sentia molt ‘honorat d’haver aportat el meu granet de sorra a aquesta labor’.

L’ex secretari general dels Serveis del copríncep, Joan Massa, per la seva banda ha dit que estava ‘molt satisfet i molt content’ per rebre aquest reconeixement de Benet XVI. ‘He servit a Andorra servint a l’església d’Urgell i he servit a l’Església servint a Andorra’, ha afegit.

L’acte s’ha celebrat al Palau Episcopal i hi han assistit representants de les principals institucions públiques del Principat encapçalats pel cap de Govern, Toni Martí, així com també de la comarca de l’Alt Urgell. La Creu Pro Ecclesia et Pontifice, fou instituïda pel Papa Lleó XIII el 1888 i suposa un gran reconeixement a la tasca de sacerdots i laics a favor de l’Església.