Monsenyor Joan-Enric Vives, arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, ha demanat als fidels que ‘no ens deixem atabalar per grups de pressió o manipulacions’, doncs és Déu qui dicta el bé i el mal. Igualment, ha dit en la seva homilia que ‘Déu està per damunt del que nosaltres puguem pactar o decidir als parlaments’ i que avui dia hi ha coses que canvien amb facilitat en funció de qui governa i sense el guiatge del bon pastor ‘al final no sabríem on hem d’anar’. Més enllà de les referències a la situació política i social actual d’Andorra, Vives també ha fet una crida a la pau i a acabar amb les guerres.

El copríncep episcopal ha fet referència a les demandes de despenalització de l’avortament de diverses maneres durant la seva homilia per la festa de Meritxell. Ha començat recordant que el dia 8 de setembre se celebra el naixement de la mare de Déu, ‘una nena que donarà fills i filles. És el que pensa tota família quan neix una nena’, ha manifestat, assegurant que en tenir descendència femenina s’agraeix ‘el do de la fecunditat’. I ha afegit que ‘la natura recorda cada dia a la condició femenina que pot ser mare’, que és ‘el gran do de tota dona’.

Més endavant Vives ha tornat a fer referència a l’avortament dient que ‘el gran drama’ de l’actualitat, tant de joves com d’adults, així com dels governants, és ‘el perill de creure que som nosaltres els que decidim el bé i el mal’. En aquesta mateixa línia, ha demanat que ‘no ens deixem atabalar per grups de pressió o manipulacions’, i que cal seguir ‘la llei de Déu inscrita en els nostres cors’. En aquest punt, també ha defensat que ‘Déu està per damunt del que nosaltres puguem pactar o decidir, de Parlaments i lleis’, i ha criticat que els canvis de color polític al capdavant dels governs, que van canviant les normes, fa que ‘al final no sabríem on hem d’anar’.

Igualment, l’arquebisbe i copríncep ha declarat que ‘la pau ha de néixer del cor, no en fem res només d’una pau exterior i el cessament de les violències’. ‘La pau és el respecte a la dignitat de tota persona, l’amor pels pobres, el servei humil i perseverant a la justícia i a la recerca del bé comú i el bé més gran. I sobretot la pau que ve de perdre tu perquè guanyin els altres, de donar el que ets tu perquè els altres visquin. Ho sabeu molt els pares i les mares de família’, ha continuat.

D’altra banda, Vives ha alertat del perill de perdre la identitat com a país. Ha recordat que el dia de Meritxell porta sentiments que s’associen ‘a arrels profundes i vitals de la identitat d’Andorra’. Una identitat que s’ha forjat ‘pel curs d’una història mil·lenària’, i que ‘es pot desintegrar si se’n perd la consciència o l’estima de la seva transcendència i dignitat’. En aquest punt, el copríncep ha comentat que aquest és un risc de les petites entitats en aquesta ‘globalització que relativitza els més alts valors, inclosos els compresos en una perspectiva laica, fins al punt d’estar comunament admesa la seva crisi’. D’aquesta manera ha fet una crida a ‘retornar a les fonts d’on generacions d’andorrans han extret els valors autèntics de la identitat del país i s’han compromès a salvaguardar-los i a defensar-los a costa de qualsevol sacrifici’.

Finalment, l’arquebisbe d’Urgell ha demanat una pregària per la pau, pensant en el conflicte bèl·lic que viu en aquests moments Síria, però també en d’altres indrets del món. Així, ha instat els assistents a la litúrgia, tal com va fer el Papa Francesc I aquest dissabte al vespre, a cridar que ‘la violència i la guerra mai no són camí de pau’, i ‘mai més els uns contra els altres, mai més, mai més la guerra’, paraules de Pau VI. En la litúrgia també hi ha hagut un record per a les víctimes de l’accident de trànsit ocorregut divendres a Ribera d’Urgellet, en el que van morir dos residents i el desig de que es recupera aviat la tercera ocupant del vehicle, que va resultar ferida.

 

2 comentaris

  1. Quien es este sujeto para dar lecciones de moral ?
    La religión siempre secuestra el desarrollo de la mente, el talento,condicionando a la humanidad con la terapia del miedo y la oscuridad mental, actuando como una muleta para los invalidos mentales.
    Ya van casi 2000 años de represión religiosa, siempre manchado de sangre, muerte, riquezas terrenales, ,vinculacion con la política, armas, drogas y pederastia,basta ya, marchese Joan Enric Vives !!

  2. A mi que Déu estigui per sobre del que decidim nosaltres fins i tot em pot convèncer. La qüestió és: qui sap el que vol Déu? L’Església Catòlica? Les altres esglésies cristianes i els altres moviments no cristians estan equivocats? En fi, ja es diu a la Biblia que no mencionarem el nom de Déu en va. I això és el que l’arquebisbe ha fet, una vegada més.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada