Vives demana més fraternitat i seguir l’exemple de Mandela durant la recepció de Nadal

L’arquebisbe d’Urgell i copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, ha centrat el seu discurs de Nadal en la necessitat de reforçar la fraternitat i fugir de l’individualisme, per vèncer la pobresa i superar les dificultats econòmiques. També ha lloat la figura de Nelson Mandela, i ha demanat als andorrans que n’extreguin ‘lliçons de vida personal, institucional i política per al nostre Principat i per a la nostra vida social andorrana’. Vives també ha defensat les paraules del papa Francesc a favor d’acollir els immigrants i ha demanat que no s’abandonin els més febles, ‘siguin vells, nens no nascuts, malalts o persones dependents’. També ha fet referència a l’acostament d’Andorra a la Unió Europea, un procés que segons Vives cal fer en ‘fidelitat amb les nostres arrels i als grans pactes subscrits’.

El copríncep episcopal ha reunit un any més els representants de les institucions andorranes i de la societat civil en un acte al Palau Episcopal amb motiu de les festes nadalenques. Joan Enric-Vives ha centrat el seu discurs en el valor de la fraternitat, destacant la necessitat de construir ‘una comunitat formada per germans que s’acullen recíprocament i es preocupen els uns dels altres’ i d’evitar tancar les portes als emigrants i als fugitius de les opressions del món d’avui.

Vives ha indicat que ‘l’individualisme, l’egocentrisme i el consumisme materialista debiliten els llaços socials i fomenten la mentalitat del ‘descartar’ que porta a l’abandonament dels més febles, dels qui són considerats inútils, siguin vells, nens no nascuts, malalts, persones dependents…’. D’aquesta manera, el copríncep ha tornat a fer una subtil referència a la seva oposició a la legalització de l’abortament.

Pel que fa a la situació econòmica, l’arquebisbe ha assegurat que ‘la fraternitat és la premissa per vèncer la pobresa’, i ha afegit que les crisis haurien de portar a ‘les oportunes revisions dels models de desenvolupament econòmic i a un canvi en els estils de vida. Un canvi que reclama cessions, renúncies i perdre perquè el conjunt guanyi’.

El copríncep ha finalitzat el seu discurs lloant la figura de Nelson Mandela, de qui ha ressaltat que va ‘demostrar que la pau era possible’ i que va posar en marxa ‘la política de reconciliació nacional’. En aquest sentit, Vives ha demanat que ‘guardem el seu exemple en els nostres cors i extraiem-ne lliçons de vida personal, institucional i política per al nostre Principat, i sobretot per a la nostra vida social andorrana’.

El cap de Govern, Toni Martí, ha destacat que ha estat un discurs ‘institucional i humanista’, i ha considerat que la referència a Mandela era obligada perquè ‘és un referent que ha perdut la humanitat’. També ha valorat positivament que s’hagi centrat en la fraternitat, perquè ‘és un valor que independentment del moment econòmic ha de perdurar’. Finalment, també ha destacat la referència a la necessitat de ser solidaris acollint els immigrants.

Des de l’oposició, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, també ha considerat el discurs adequat, i ha dit que comparteix la idea de fraternitat entesa com la necessitat de buscar el diàleg i el consens en el camp polític.

De la seva banda, el president del grup mixt, Jaume Bartumeu, ha opinat que ha estat un discurs adaptat a les circumstàncies, i que la crisi fa que no només la fraternitat sinó també la solidaritat hagin d’estar a l’ordre del dia. En aquest sentit, ha volgut recordar que hi ha centenars de famílies andorranes que ‘fan veritables miracles per arribar a final de mes’.

(Foto: Bisbat d’Urgell)

TOTES LES NOTÍCIES