Vives demana humilitat, seriositat i compromís de canvi per afrontar les conseqüències de la crisi de BPA

El copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, ha centrat el tradicional discurs de Nadal ofert davant les autoritats andorranes en l’afer BPA i les seves conseqüències, i en la necessitat d’afrontar-les amb “humilitat i seriositat, amb compromís de canvi i de millora”. Vives s’ha mostrat optimista, assegurant que tot les dificultats, “Andorra està viva”, i que ha arribat l’hora “d’alçar el cap i proclamar amb força que Andorra vol lluitar pel seu futur”. A més, ha volgut donar suport al Govern assegurant que “les autoritats van donar el millor de si mateixes per resoldre una situació greu i molt complexa”. El copríncep també ha aprofitat la recepció de Nadal per desitjar sort als nous cònsols i conselleres que iniciaran el nou mandat, i per adreçar unes paraules de suport a l’ambaixadora francesa arran dels atemptats terroristes que va viure París fa poc més d’un mes.

El copríncep episcopal i arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, ha reconegut aquest dimecres durant la tradicional recepció de Nadal que el 2015 ha estat un any complicat per Andorra, tot i que s’ha mostrat convençut que “el país segueix creixent a través de la seva bona gent”, que té la voluntat de “fer possible amb esforç el bé més gran per la pàtria andorrana per damunt d’interessos personals”.

Així, Vives s’ha referit a la crisi de BPA recordant que Andorra “ha experimentat aquest 2015 la seva fragilitat”, amb un episodi on el país “va poder reconèixer els seus amics i els qui no en van ser tant”. També ha reconegut que Andorra i el seu bon nom van quedar en entredit, i que “vam ser víctimes d’acusacions molt dures, per part de gent que desconeix la grandesa de la nostra nació i els sacrificis personals i socials de molts segles”.

Per tirar endavant, el copríncep ha citat, tal com ja va fer dilluns el síndic general, el Manual Digest, que recomana que “en temps de guerres i tribulacions, sufrirlas ab resignació, y abaixar lo Cap, a fi de poderlo tornar a alsar despues de finidas”, i per tant ha demanat que s’afronti la situació amb humilitat, seriositat i amb compromís de canvi. Considera que malgrat la dificultat de la situació, “els ciutadans d’Andorra han donat una lliçó de civisme i de maduresa”, i ha assegurat que també els coprínceps “hem ajudat en tot el que hem sabut i pogut”. A més, s’ha mostrat convençut que les autoritats van actuar correctament per resoldre la situació, i espera que “tot es pugui resoldre amb justícia i equitat, amb els mínims sacrificis i aprenent la lliçó”.

Per tot plegat, ha volgut llançar un missatge optimista, assegurant que cal encarar el futur amb “optimisme i confiança, amb esperança, estimant profundament la nació andorrana i sentint-nos-en sanament orgullosos”.

D’altra banda, el copríncep episcopal també s’ha adreçat a l’ambaixadora de França per tal que pugui transmetre al copríncep francès, François Hollande, el missatge de suport i de fraternitat envers els atemptats que van “ferir la nostra estimada nació francesa”. A més, el copríncep ha volgut felicitar i desitjar sort als nous cònsols i consellers de Comú que iniciaran el nou mandat en pocs dies.

Finalment, Vives ha reiterat la demanda que va fer el Dia de Meritxell perquè Andorra fos solidaria i prestés ajuda als refugiats, tant als llocs on arriben com en els seus països d’origen. Sobre aquesta qüestió, en declaracions posteriors, el cap de Govern, Toni Martí, ha reiterat que estan en predisposició per acollir una vintena de refugiats i ha afegit que Andorra segueix en contacte amb Brussel·les, París i Madrid, tot i lamentar que aquest tema estigui actualment aturat.

Sobre el discurs del copríncep, Martí ha celebrat que Vives hagi agraït a les autoritats andorranes que hagin encarat de forma correcta l’afer BPA, i ha reiterat que la solució ha de ser beneficiosa per a Andorra, per als clients i per als treballadors.

De la seva banda, el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, ha criticat que també el copríncep es refereixi al Manual Digest i a la recomanació d’abaixar el cap davant d’una adversitat com la crisi de BPA. Per Naudi, “no hi ha res a ocultar i cal afrontar els problemes amb el cap ben alt”.

El conseller general del Partit Socialdemòcrata i president del grup mixt, Pere López, ha dit que veient els discursos del síndic general i del copríncep, “estem tots a l’expectativa” de com s’acabarà resolent l’afer BPA i les situacions de dificultat econòmica al país. En darrer punt, considera que cal una reflexió profunda i no només una “reflexió nadalenca” i ha assegurat que per a ells, ajudar a les persones amb dificultats serà una de les prioritats del 2016.

D’altra banda, el president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, ha dit que comparteix la necessitat de mirar endavant i la capacitat del poble andorrà de trobar solucions, i ha recordat que l’afer BPA ha marcat tot l’escenari polític i el conjunt de l’economia del país aquest 2015.

Finalment, el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, ha celebrat que el discurs del copríncep hagi estat en la línia del del síndic general, i ha destacat el fet que hagi assenyalat la dificultat per la qual ha passat el país i hagi fet tocs d’alerta als comportaments que poden afectar negativament a l’interès general, així com “la moderada satisfacció” que ha expressat per com Andorra se n’està sortint i l’aposta per l’optimisme de cara al futur. Baró considera que la referència a “abaixar el cap” s’ha de llegir com una crida a la prudència i a la discreció i no pas a l’auto-flagel·lació.

(Text i foto: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES