Vives: ‘A Andorra els drets humans són llei perquè la Constitució els va posar a l’interior del text’ (Vídeo)


L’Institut de Drets Humans d’Andorra ha inaugurat aquest divendres el seu primer curs de Drets Humans amb la presència del copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, i la presidenta de l’Institut, Elisa Muxella. En declaracions als mitjans, l’arquebisbe de la Seu d’Urgell ha destacat la ‘temàtica definitiva’ que tracta l’esdeveniment, el qual ‘sembla humil però és molt important’ i, ha afegit que ‘a Andorra podem avançar, hem d’avançar’ en drets humans, però que aquests ja ‘són llei’, perquè ‘la Constitució els va posar a l’interior del text i per tant sempre interpretaran qualsevol qüestió a partir de la llum dels drets humans’. L’encarregat de la lliçó inaugural ha estat el vicepresident emèrit del Tribunal Constitucional espanyol, Eugeni Gay Montalvo, el qual ha destacat que ‘la Constitució andorrana és de les més modernes i perfectes en la proclamació i protecció dels drets fonamentals, perquè és hereva de tot un seguit de constitucions postbèl·liques que van posar en els drets humans el nucli essencial de les mateixes’.

Joan-Enric Vives s’ha mostrat molt satisfet pels bons juristes que s’han portat al curs i per ‘haver encarregat la direcció d’aquests cursos a Eugeni Gay Montalvo, vicepresident dels juristes catòlics de tot el món’. L’arquebisbe ha explicat que la temàtica del curs ‘tots la intuïm com a definitiva’ i que a Andorra ‘podem avançar, hem d’avançar’ en la ‘defensa, promoció i respecte dels drets humans’, però que ‘és un dels pocs països que tenim la seva valoració en la Constitució’. Vives ha celebrat, també, que enguany se celebri el 50è aniversari de l’encíclica del Papa Joan XXIII, Pacem in Terri’, que va ser ‘la recepció, quinze anys després de la Declaració Universal del 1948, d’aquests drets humans a l’interior de la comunitat cristiana’ i que tot ‘és una suma bonica que fa que avui sigui un dia de joia, un dia important per Andorra’.

La lliçó inaugural del curs, a càrrec del jurista Eugeni Gay Montalvo s’ha centrat en la història dels drets humans, des de la Grècia clàssica fins al mercat únic europeu. Gay Montalvo ha destacat que ‘les constitucions postbèl·liques tenen a la persona com subjecte de sobirania’ i el dret, que ‘és un art’ ha de lluitar per ‘preservar la nostra dignitat’. ‘Valors humans, estat social, supressió de fronteres, moneda comuna, tot això està trontollant’ ha afegit referint-se a Europa, i ‘és més greu del que sembla’, ha insistit, perquè ‘els drets fonamentals formen el nucli dogmàtic de les constitucions’ postbèl·liques europees, de ‘l’espanyola, la francesa i l’andorrana, la més perfecta de totes elles, perquè va ser l’última i va poder treure les experiències i les ensenyances de totes les equivocacions de les altres’.

Per la seva banda, el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, ha destacat, en el seu parlament que Andorra és ‘un país que no compta amb glorioses gestes militars, una terra que no ha estat l’escenari de grans invencions o descobriments destacables però que pot enorgullir-se de ser un dels embrions del que avui és la democràcia parlamentària i el respecte dels drets humans’. Espot ha afegit que ‘durant segles els andorrans hem estat més pobres que els nostres veïns però hem estat més lliures, perquè Andorra era una terra força més respectuosa amb els drets i les llibertats de les persones que els grans països que l’envoltaven’.

L’Institut dels Drets Humans es va crear el 2006 i, precisament, ha celebrat aquest divendres el seu primer curs de drets humans al Centre de Congressos de la capital. La seva presidenta, Elisa Muxella, entén que ‘una de les vies de retrobar el sentit de la Declaració és formar a les persones’ i que ‘és el començament d’una etapa que es repetirà cada any amb els cursos de drets humans que es repetiran periòdicament a Andorra’ perquè ‘és important que els ciutadans juristes i no juristes’ es formin en aquesta matèria. L’organització registrava 40 inscrits al moment del començament de las sessió però esperaven arribar ‘a una seixantena o setantena’.

TOTES LES NOTÍCIES