Superfície

Vitòria-Gasteiz ocupa una superfície de 276, 81 km2

 

Població

Més de 242.000 habitants. Capital d’Àlaba, al País Basc.

 

Política

Vitòria-Gasteiz és seu de les principals institucions polítiques de la comunitat: el Govern i el Parlament del País Basc.

 

Curiositat

Durant l’any 2012, Vitòria va ser Capital Verda Europea i va cedir aquest títol aquest any 2013 a la localitat francesa de Nantes. La ciutat és la capital de província espanyola amb un índex més alt de zona verda. A la ciutat hi ha plantats més de 130.000 arbres, de 150 espècies.

 

Gastronomia

La qualitat gastronòmica de la zona és coneguda i basada en productes de temporada, que es poden degustar en forma de ‘pintxos’ o en plats més tradicionals. Els vins són de gran qualitat, amb denominació de la Rioja alabesa

 

Clima

La influència oceànica i continental de la zona dóna com a resultat un clima fred al hivern, amb estius humits i frescos.

El casc antic de Vitòria-Gasteiz, d’origen medieval, està excel·lentment ben conservat, amb part de la Muralla, i compta des del 1997 amb el títol de Conjunt Monumental.

Vitòria-Gasteiz és una ciutat monumental, senyorial, animada, verda, rica gastronòmicament parlant, cultural…. En definitiva, té tots els ingredients necessaris per fer-hi una estada, ja sigui de cap de setmana o per més dies, inoblidable.

Les anomenades “Quatre torres” s’alcen majestuoses. Són les esglésies de Sant Pere, Sant Miquel, Sant Vicenç i la Catedral, totes elles d’exterior imponent, de gran valor arquitectònic i amb un interior de gran bellesa i valor artístic.

Vitòria és una ciutat de ric passat històric i encreuament de camins. Fruit d’aquesta circumstància, hi podrem trobar representats, en un espai relativament petit, construccions i espais de diferents estils arquitectònics de períodes històrics diferents.

A l’anomenat Eixample romàntic, trobem espais tan emblemàtics com la plaça d’Espanya, el carrer dels Arquillos o la plaça dels Furs. El centre neuràlgic de la ciutat és la plaça de la Virgen Blanca, a partir de la qual s’accedeix als carrerons més típics del casc antic, flanquejats per antigues cases de miradors envidriats. La plaça d’Espanya és una gran plaça porticada, que uneix el cas antic amb el nou eixample.

La plaça des Furs és seu de múltiples esdeveniments: concerts, frontó,….

El carrer dels Arquilllos es va construir el segle XVIII per salvar el desnivell existent entre la plaça d’Espanya i l’Eixample i està formada per tot un seguit d’edificis esglaonats.

Vitòria és també la ciutat dels Palaus, molts dels quals acullen diverses institucions, com el Palau d’Ajuria-Enea, seu del Govern Basc, o el Palau de Zulueta, seu de l’Ajuntament.

A Vitòria podrem trobar des de les botigues d’artesania més antigues fins als comerços més selectes.

En el casc medieval, trobem especialment botigues d’artesans, petites botigues de roba i locals d’hostaleria tradicional. A l’Eixample es concentra el sector dels bancs, exclusives boutiques, grans magatzems.

Per El Tot Granollers / ACPG – Redacció

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada