Vitiligen: què és i per què apareix

El 25 de juny es commemora el Dia Mundial del Vitiligen, una malaltia cutània que afecta el 2% de la població i que no produeix dolor ni és contagios, però que pot afectar l’autoestima de qui la pateix.

El vitiligo es caracteritza per l’aparició de «taques» blanques sobre la pell que, en realitat, són àrees sense pigment causades per la destrucció dels melanòcits, les cèl·lules encarregades de produir el pigment que ens dóna color, la melanina. El per què el sistema immunitari destrueix els melanòcits segueix sent un misteri, encara que sí se sap que aquesta malaltia està lligada al sistema nerviós i a algunes malalties autoimmunes associades a la glàndula tiroide, com l’hipotiroïdisme immune, o anèmies i dèficits, com l’anèmia perniciosa . Tot i que el component hereditari és molt important, i pot observar-se ja en la infantesa, també és cert que algunes persones relacionen la seva aparició amb moments d’estrès.

El vitiligo no és contagiós ni causa dolor físic, encara que alguns afectats poden patir solitud i aïllament a causa tant del rebuig per part del seu entorn familiar, social i laboral com per la seva pròpia falta d’autoestima. Per això és important conèixer que no hi ha un tractament efectiu en tots els casos. És a dir, no existeix una cura, tot i que sí hi ha tractaments que aconsegueixen millores, com l’aplicació de fàrmacs per via tòpica i llum ultraviolada. També la ingesta de ginkgo biloba s’ha mostrat eficaç per aturar l’avanç de la malaltia i/o disminuir les taques. Entre els últims tractaments destaquen la teràpia cel·lular, que consisteix en la implantació de cèl·lules epidèrmiques del propi pacient. En tots els casos, la teràpia ha de ser personalitzada a cada pacient i és imprescindible una prescripció mèdica per part del dermatòleg.

Tal com explica a la seva pàgina web l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV), el vitiligo «és més freqüent en dones de qualsevol raça per igual. La seva aparició és més gran en pacients de menys de 20 anys i de més de 50. Segons dades de l’OMS (Organització Mundial de la Salut), al voltant d’un 2-3% de la població mundial ho pateix.

“Les persones que pateixen vitiligen han de protegir més si cap dels raigs solars. Estan més exposats a patir danys a la pell. Aquesta seria la principal conseqüència que comporta la malaltia, ja que no produeix dolor i no és contagiosa. No obstant això, psicològicament en molts casos es pateix la burla i discriminació”.

Com a curiositat, saber que el Dia Mundial del Vitiligen se celebra un 25 de juny com a recordatori d’un dels seus afectats més famosos, el cantant Michael Jackson, que va morir en aquest dia de l’any 2009.

Per Bellesa Activa / AMIC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.