Vitamines, sals minerals i fibra, alguns dels components de la taronja

La taronja és una de les fruites típiques d’aquesta època de l’any. Pertanyent a la família dels cítrics, la taronja és poc calòrica, amb una aportació de 44 calories als 100 grams -cal tenir en compte que una taronja de tamany normal pesa uns 150 grams-.

L’època en què podem trobar més bones taronges és del setembre al juny, per la qual cosa estem dins dels millors mesos per consumir-ne. Les millors taronges les trobem ben a prop. Els principals productors són a València, Alacant, Castelló, Múrcia i també a Andalusia, especialment a Almeria i a Màlaga.

La taronja és una de les fruites més populars i àmpliament consumides, ja sigui directament o en forma de suc, però destaca també per tenir excel·lents propietats nutritives.

D’entre els seus components, cal destacar la presència de vitamines, especialment le del grup A, B i C. També, la taronja conté sals minerals, fonamentalment potassi, calci i fòsfor. La fibra també hi és present.

D’entre les propietats derivades de consum de taronja, cal esmentar el fet que és un fruita desintoxicant, diürètic a -per l’alt contingut en aigua-, remineralitzant, tònicomuscular, antiinfecciosa, antihemorràgica, laxant, antioxidant,…. També és una fruita recomanable en casos de malalties hepàtiques, gota, urèmia,….

Pel contingut en vitamina C, la taronja és especialment indicada en aquesta època de l’any per tal de reforçar el nostre sistema immunitari i protegir-lo davant virus i refredats. La ingesta diària d’aliments amb vitamina C és important.

En relació amb l’aportació de fibra, aquesta es troba en la polpa de la taronja i en la pell, per la qual cosa hem de tenir en compte que quan consumim la taronja en forma de suc, el contingut en fibra és molt menor. La fibra és beneficiosa perquè fa un efecte d’escombra de substàncies nocives a l’aparell digestiu. A més a més, la fibra ajuda a fer més lenta l’absorció de sucres, de manera que s’eviten els pics d’insulina i es sacia la gana.

Per El Tot Granollers / ACPG – Redacció

TOTES LES NOTÍCIES