Vinyes-Mercader recuperen el domini de la categoria N5 a Llanes

Joan Vinyes-Jordi Mercader (Suzuki Swift R+ N5) van tornar a donar la seva millor versió en la disputa del 42 Rally villa de Llanes. L’equip de Suzuki Motor Ibèrica va completar la segona cita asturiana de la temporada del Campionat d’Espanya de Ral·lis d’asfalto (CERA) 2018, com a vencedor de la categoria N5 i en una excel·lent 4a plaça de la classificació absoluta, per darrere de les mecàniques R5, les que disposen les millors prestacions de la cursa.

La climatologia, una de les possibles adversitats més temudes pels equips en terres asturianes, en aquesta ocasió no va tenir conseqüències en el desenvolupament de la competició. Durant la primera jornada, el cel es va mantenir amenaçador però no va arribar a ploure. En canvi el dissabte (dia 29), el sol va ser el protagonista encara que les temperatures van ser agradables, sobretot, en les parts més altes per on transcorrien les especials.

Shakedown – Qualificació. Andrín-Cué (2,70 km).
Les últimes proves al volant del Swift de competició van tenir un desenllaç positiu per al tàndem Vinyes-Mercader. Van completar les quatre pujades previstes a un traçat molt conegut i sense grans dificultats fent els test prevists a priori.
En la pujada de qualificació, Vinyes va marcar un crono de 1’09”421, que el va situar en la 6a plaça d’una classificació que solament és vàlida perquè els pilots prioritaris participants en el ral·li, puguin escollir la posició de sortida. Joan, entre les opcions que li quedaven, va escollir iniciar el ral·li en 2a posició.

Una vegada superat el primer obstacle de la cita de l’Escuderia Llanes, Vinyes es mostrava optimista de cara al desenllaç de la prova: Com ja vaig comentar anteriorment, són especials molt conegudes en les quals, a més, sempre ens hem sentit molt a gust. Hem completat els reconeixements amb normalitat, per anotar possibles canvis d’última hora. Estic convençut que estem preparats per fer un bon ral·li.

1a, Etapa – Seccionis 1 i 2. La Torneria (11,400 km), Los Carriles (6,721 km) i Carmen-Torre (19,530 km).
El Llanes 2018 es va iniciar, de manera prometedora, per Vinyes-Mercader. En la 1a secció van dominar de manera clara la seva categoria (N5), establint diferències a favor seu des del primer pas per la Torneria. Una vegada completat el primer bucle per les especials esmentades, el Swift R+ amb dorsal 6 ocupava el lideratge de la N5, superant 12”500, a Efren Llanera-Sara Fernández i 27”900 respecte als seus companys d’equip, Javier Pardo-Adrián Pérez.
En la següent passada, les diferències entre els dos equips de Suzuki Motor Ibèrica es van estabilitzar, mentre que el tercer en discòrdia, Llanera-Fernández, va perdre les seves opcions a causa d’una sortida de carretera.

Abans de reiniciar la competició, una vegada acabat el llarg reagrupament de meitat de ral·li, Vinyes ens comentava les seves sensacions: Tot està sortint com teníem pensat. El Swift compleix amb les exigències que li demanem i anem recuperant la confiança en les nostres possibilitats. Per davant tenim als R5, que estan fent la seva carrera mentre que nosaltres ens centrarem en els quals ens persegueixen.

1a, Etapa – Seccionis 3 i 4. Nova-Labra (19,920 km) i Riu Cabra (21,260 km)
El canvi d’escenari no va comportar canvis rellevants. Vinyes-Mercader van seguir dominant la categoria N5, van ser els més ràpids en la primera passada per les dues especials, ampliant de manera decisiva el seu avantatge respecte als immediats perseguidors.
A la recta final del ral·li van mantenir la regularitat mostrada durant tota la jornada per confirmar un nou triomf, molt necessari, dins de la categoria N5 i una vegada més dins el top5 de la classificació absoluta d’una prova del CERA.

Al final satisfacció per haver retrobat la línia positiva que semblava perduda fa un parell de setmanes a Oviedo: Molt content pel resultat aconseguit a Llanes, és evident que aquest ral·li segueix sent un talismà per a nosaltres. A més també ens deixa un excel·lent sabor de boca, la manera que s’ha desenvolupat tot el cap de setmana. Esperem seguir amb aquesta línia en el que resta de temporada per seguir sumant punts en la classificació per marques per Suzuki i si de pas podem millorar la nostra posició en les diferents classificacions del CERA doncs molt millor.

El CERA seguirà el seu camí per la cornisa cantàbrica, encara que canviarà de Comunitat. Astúries donarà pas a Cantàbria on es disputarà, els dies 19 i 20 d’Octubre, el Ral·li Santander -Cantàbria antepenúltima cita d’esmentat Campionat d’Espanya de Ral·lis d’asfalt.

Text i foto: Fotoesport.