Vinyes-Mercader es queden a mig fer en l’Illes Canàries 2018

Fotoesport

Joan Vinyes – Jordi Mercader (Suzuki Swift R+), no van poder portar fins al final l’excel·lent actuació amb la qual van completar la primera etapa d’un complicat Ral·li de Canàries, tercera cita del Campionat d’Espanya d’asfalt (CERA) 2018, a més de ser la cita inicial del Campionat d’Europa de l’especialitat.

Els pilots de l’equip Suzuki Motor Ibèrica van haver d’abandonar la prova en la primera especial de la segona etapa (Arucas) després d’un toc amb un mur de protecció de la part esquerra de la carretera, que no va tenir conseqüències físiques per als pilots però que va deixar danyades les dues rodes de la part esquerra del Swift.

Diuen que per trobar sol i platja cal anar a les Illes Canàries, aquesta afirmació deu ser certa, amb tota seguretat, gairebé sempre. No obstant això, als participants del 42 Rally Illes Canàries els ha tocat conviure amb una d’aquestes ocasions en què la climatologia és un trencaclosques molt complicat de resoldre.
La pluja que va caure de manera capritxosa en algunes zones del recorregut i en unes altres no, en el mateix bucle. A més, boira, sol, en alguns moments fred, en fi una gran varietat, que a més, es podia barrejar en curts espais de temps.

Shakedown:
La jornada de test va tenir un desenllaç progressiu, per al tàndem de l’equip Suzuki Ibèrica. En la primera passada van tenir un lleuger problema amb un palier que els va obligar a finalitzar el recorregut sense provar les modificacions que havien previst.

Una vegada solucionat el problema, les tres passades següents es van desenvolupar problemes i per tant, van poder dur a terme l’objectiu previst quant a millorar algunes zones molt concretes (suspensions per exemple) del nou Swift.

Per Vinyes va ser una jornada estranya, així ens ho comentava: “Podríem dir que començar el shakedown a les 13 hores no és massa habitual. Potser ens ha costat una mica agafar el ritme però a mesura que ha anat avançant la jornada crec que hem fet un bon treball de posada a punt del Swift, de cara el ral·li”.

1a, Etapa. Valsequillo (10,96 km), San Mateo (15,04 km) i Artenara (23,05 km), Las Palmas (1,44 km):
Aquesta primera etapa es va plantejar molt complicada degut, precisament, a la climatologia. Vinyes-Mercader, abans d’iniciar la primera especial, ja van haver de realitzar un canvi de rodes a causa que l’asfalt s’estava assecant.

Van salvar la dura jornada amb solament una virolla en el primer pas per San Mateo i sempre situats en el top10 de la classificació del CERA, aquesta vegada molt nombrosa, a causa de la presència de pilots portuguesos que disputen l’europeu i dels pilots canaris que lluiten en el seu campionat regional.

Vinyes-Mercader aquesta primera jornada amb un 2n lloc (CERA) en la 2a passada per  l’especial de Las Palmas. En la classificació provisional del mateix certamen, es van situar al final en la 8a posició, a 9”, del Hyundai i20 R5 del pilot canari Toño Ponce.

Joan va acabar aquest primer dia de competició cansat però satisfet de com s’havia desenvolupat la part competitiva d’aquesta primera etapa: “El cansament és més psicològic que físic. Està sent un Illes Canàries molt complicat en el moment de triar les rodes. Sempre hi ha dubtes, en una hora la situació pot canviar de manera radical.

Un altre factor que també ajuda a complicar les especials és la boira, en aquesta ocasió crec que quan l’hem trobat l’hem superat sense excessives complicacions”.

2a, Etapa. Arucas (11,58 km), Moya (15,08 km) i Galdar (24,21 km):
Vinyes-Mercader no van poder continuar amb l’excel·lent ritme de la jornada anterior en el canvi d’escenari. Comentar que el Swift va arribar a l’assistència del Parc Santa Catalina per carretera, una vegada canviades les dues rodes que van resultar afectades pel toc esmentat.

En arribar al parc d’assistència, Vinyes comentava d’aquesta manera l’incident: “Una vegada superada la primera meitat del primer tram del dia, en unes enllaçades en baixada en les quals es va molt de pressa, el Swift se’n va anar de la part posterior tocant el mur de protecció.  Ens va faltar molt poc, però no vam passar. No va haver-hi cap opció a continuar. El Canàries 2018 es va acabar allà per a nosaltres”.

El Campionat d’Espanya de Ral·lis d’asfalt 2018 seguirà una setmana més a les illes afortunades, encara que en una escena completament diferent. Serà a l’illa de Tenerife on el cap de setmana vinent (dies 11 i 12) es disputarà el 28 Ral·li de Adeje – Tenerife.