Vimets gastronòmics

No pot ser que un país com la nostra Catalunya, que aspira a seguir essent una potència gastronòmica, no sigui un niu d’IGPs, DOPs i demès mecanismes per garantir la qualitat i autenticitats dels productes del seu rebost. Que no sigui un viver d’aquesta mena de petites empreses cooperatives que, de la mà de gent emprenedora i un punt somniadora, aspiren a diferenciar i mantenir un determinat producte. No tant des d’uns paràmetres de modernor i originalitat més o menys improvisada, com des d’un rigor i una serietat que volen mantenir una qualitat tradicional, contrastada per anys i panys de consum i arrelament a la zona de producció.

Aquestes passades festes, l’imminent IGP Gall del Penedès ens ha mostrat el camí. Un camí fet de justificació, dignificació i divulgació d’un producte específic que la regió, a través de la selecció natural practicada pels criadors de la bèstia des de temps immemorial, havia diferenciat i valorat. Un camí que ara culminarà amb la posta en marxa, des de l’administració, dels mecanismes per garantir al consumidor que tot allò que li expliquen sobre el producte, és cert. Que pot estar tranquil pel que fa a la qualitat i origen del gall quan vegi el segell que ho garanteix.

Hi torno. No deixa de ser curiós que un país com la nostra Catalunya, que aspira justificadament a seguir essent una potència gastronòmica de primer ordre, no vagi més enllà de les 11 DOPs i les 5 IGPs actuals que la IGP Gall del Penedès engruixirà tan bon punt el BOE ho certifiqui.

Només cal donar un tomb per aquesta Europa que tant lloem, per adonar-nos de quan abundants, i sobretot valorats, son aquesta mena de productes. I fins i tot donar un tomb per altres regions ibèriques i comprovar que, per exemple, Galicia té 12 IGPs.

Un bon cistell ha d’estar fet amb bons vímets. Si volem potenciar la nostra gastronomia, hauríem de començar pels productes. Una cuina de l’aviram feta amb poules de Bresse o capons de Galicia, en comptes de galls del Penedès o pollastres del Prat, és una forma de treballar per les monges.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.