Les vies ferrades (VF) són una forma atractiva d’apropar-se a l’escalada i gaudir de l’entorn natural de Catalunya. Aquestes es defineixen com uns itineraris, normalment verticals, equipats amb elements com claus, passamans, cadenes, ponts tibetans o tirolines. A través d’aquestes adaptacions del terreny, es simplifica l’ascens i es permet arribar d’una manera segura a zones de difícil accés per a senderistes. Així doncs, les vies ferrades són una experiència original pels amants de l’esport a l’aire lliure, doncs s’adapten a tots els nivells i dificultats. A continuació presentem 5 vies ferrades distribuïdes arreu de Catalunya.

1.    Via Ferrada Cala del Molí (Girona)
A Sant Feliu de Guíxols trobem la VF Cala del Molí, considerada una de les més boniques de Catalunya al trobar-se en un entorn natural inigualable. Sent una de les poques del món que destaca per estar tocant al mar, en plena Costa Brava, té un total de 5 ponts, 3 tibetans, 1 nepalí i un tronc. Amb dos trams diferents i diversos ponts de cable que ajuden a passar d’una paret vertical a l’altra, aquesta via ferrada és l’única d’Europa que passa per sobre del mar.


VF Cala del Molí (deandar.com)

2.    Via Ferrada Cágate Lorito (Lleida)
Considerada la més difícil de Catalunya, la VF Cágate Lorito és una gran representant de les vies ferrades esportives d’alta dificultat, sens dubte, una opció perfecta pels que vulguin explorar els seus límits. Situada a Sant Llorenç de Montgai, Lleida, els obstacles que criden més l’atenció dels seus visitants són el pèndol o el pont penjant.  I és que l’originalitat i la varietat són factors claus en aquesta via ferrada.


VF Cágate Lorito (deandar.com)

3.    Via Ferrada de les Baumes Corcades (Barcelona)
La VF de les Baumes Corcades brinda als esportistes que s’atreveixen amb ella un paisatge canviant espectacular. Aquesta via ferrada s’enfila fins al cim del turó de Puigsagordi a través d’un mur de pedra vertical format per calcaris rics en fòssils marins. Durant l’ascens es pot observar una vista de la plana de Vic, resguardada pel castell de Tona. Mirant al nord es poden observar els Pirineus Orientals, les Guilleries i el Collsacabra; a davant del turó, el massís del Montseny i el castell de Tagamanent; i al sud, els cingles de Bertí.


VF de les Baumes Corcades (Ajuntament de Centelles)

4.    Via Ferrada Poi d’Unha (Lleida)
A la comarca de la Vall d’Aran, Lleida, trobem la VF Poi d’Unha, una fantàstica opció pels que vulguin iniciar-se en l’esport i gaudir d’unes vistes espectaculars. Amb un itinerari de quasi 800m de longitud, la via ferrada puja fins a la muntanya. Així doncs, gràcies al seu itinerari amb dificultat progressiva la via ferrada és apta per a tots els nivells, des de nens petits fins a persones experimentades. El gran atractiu del recorregut és l’escala de cargol que es troba en un dels trams del recorregut a més dels balcons naturals que permeten observar del fantàstic paisatge que envolta la via ferrada.


 VF Poi d’Unha (deandar.com)

5.    Via Ferrada dels Patacons (Tarragona)
Arriba el torn de Tarragona amb la VF dels Patacons, una via ferrada llarga i amb passos variats, situada a la localitat de La Mussara. Aquesta es troba a una altura d’entre 840 i 904 metres i combina trams verticals amb algun pas desplomat i aeri. Amb plaques verticals, quatre ponts, dos ràpels, i la pujada a una agulla, entre d’altres, brinda als esportistes que la recorren unes vistes espectaculars de la comarca del Baix Camp.


VF dels Patacons (deandar.com)