pagesia

“Vides de muntanya. Ramaderia d’alçada” és un projecte etnogràfic sobre les transformacions que s’estan produint al sector ramader. Es tracta del final d’un projecte iniciat temps enrere, a demanda del Departament d’Agricultura, que volia documentar les explotacions tradicionals i fer un treball de sensibilització sobre el treball agrícola i ramader. Ara aquest estudi es tanca amb la incorporació de nous documents a l’Arxiu d’Etnografia.

Aquest projecte ha comportat la realització de més de quaranta entrevistes i un intens treball de documentació per entendre les transformacions que s’estan produint al sector. Un total de 22 clips etnogràfics són una mostra del fons documental que es pot consultar a l’Arxiu d’Etnografia, que incorpora relats, ressegueix el treball dels ramaders, i mostra esdeveniments clau del sector com les fires, els sanejaments i la pujada del bestiar a les pastures estivals. Els ramaders, d’edats diferents i trajectòries diverses, expliquen els seus coneixements i descriuen les pràctiques a les seves explotacions agràries. Les diverses històries configuren un relat coral sobre les transformacions del sector ramader, els canvis i les continuïtats que expliquen la situació en la qual es troba l’activitat avui dia. Aquest treball mostra l’evolució d’un sector que fa poc més de mig segle era la base de l’economia de la societat andorrana.

A través dels relats es pot reflexionar sobre la nostra història, sobre la importància de conservar la ramaderia per salvaguardar les nostres muntanyes, i sobre la nostra riquesa patrimonial i paisatgística. Les històries dels altres són una manera d’aproximar-nos a la comprensió de la diversitat de formes d’experiències i de subjectivitats, i diferents maneres d’organitzar la vida col•lectiva en el nostre entorn social i cultural.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada