Viatges: L’Alguer

Superfície: L’Alguer ocupa una superfície de 224,43 km2 de l’illa de Sardenya i s’inclou dins la província de Sassari.

Població: Al voltant dels 40.000 habitants.

Idioma: L’idioma oficial és l’italià. Pel que fa als usos lingüístics, la llengua habitual dels algueresos és l’italià, en un 83%; menys del 15% es comunica com a norma general en català; mentre que la tercera llengua és el sard.

Topònim: S’Alighèra, en sard; Alghero, en italià, i L’Alguer, en català.

Clima: L’Alguer, com la resta de la zona costanera de Sardenya gaudeix d’un clima mediterrani, amb hiverns suaus i estius calorosos i humits refrescats per la presència de vent, especialment el Mestral i el Scirocco.

Gastronomia: Els formatges i la cuina tradicional marinera són exemples de la gastronomia típica algueresa. Es complementa amb carns a la graella i els vins de la zona.

Comunicacions: La companyia Ryanair opera vols directes des de l’aeroport de Girona a la ciutat de l’Alguer.

Poblada des de temps prehistòrics per la cultura Ozieri, la ciutat de l’Alguer va ser fundada l’any 1102 per la família genovesa Doria com a port fortificat. Durant la guerra veneciano-genovesa, els genovesos ocuparen la ciutat però la conquesta de la Corona d’Aragó va ser efectiva el 1354 i la zona es va repoblar amb catalans. Amb la Guerra de Successió espanyola, el domini de la Corona d’Aragó va acabar el 1702.

L’Alguer és una població emmurallada amb un ric passat històric. Antic port pesquer, actualment el turisme és la principal font de riquesa. Destaquen la bellesa de les seves platges, amb 80 km de costa anomenada la Ribera del Corall, i del casc històric, que data del segle XII, amb monuments i edificacions que sovint recorden el gòtic català i que són, indubtablement, fruit del domini dels catalans a l’època. Una passejada pels carrers de Vittorio Emanuele, Roma i les típiques places ens mostren la cara més típica i tradicional de la ciutat.

Un clar exemple és la catedral de Santa Maria, d’estil gòtic català en les cinc capelles i en la base del campanar. La nau principal i les dues laterals són d’estil renaixentista, amb un afegit neoclàssic a la façana.

L’església de Sant Francesc també té les seves influències gòtiques cata¬lanes a l’altar major i a les capelles.

El Palau d’Albis és un típic exemple de l’arquitectura catalano-aragonesa del segle XVI.

Altres monuments de visita recomanada són el Palau Carcassona, l’església de Sant Miquel, l’antiga església de la Mare de Déu del Rosari -actual Museu Diocesà-. També cal esmentar la Torre del Portal i la Torre de l’Esperó Reial.

Des de l’Alguer es recomana fer una visita a la Grotta Nettuno, on es poden observar les espectaculars formacions d’estalactites i estalagmites formades a través de milions d’anys.

També des de l’Alguer es poden realitzar dues excursions ben interessants a la reserva natural de Porto Conte.

Per Redacció Tot Granollers / ACPG – Redacció

1 comentari

  1. Us falta dir que L’alguer està agermanada amb Encamp.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.