Viatges: Bolònia

Superfície: 180 km2

Ubicació: Situada al nord d’Itàlia, capital de la regió d’Emilia – Romagna, a prop dels Apenins, entre els rius Reno i Savena.

Curiositat: És coneguda com la ‘Ciutat Vermella’, pel color de les teulades i les façanes. També duu aquest nom, per ser un dels bastions del Partit Comunista italià i focus de resistència contra els feixistes durant la Segona Guerra Mundial.

Altres dades: La ciutat de Bolònia també es coneguda com Bolònia la ‘Docta’, per la seva Universitat, considerada la més antiga d’Occident, fundada el 1088.

Habitants: Al voltant dels 380.000 habitants

Clima: Bolònia presenta un clima continental, amb hiverns rigorosos i estius secs i calorosos.

Cuina: La reputació gastronòmica de Bolònia es remunta a l’època medieval. La regió de l’Emilia – Romagna és considerada el bressol de la pasta, amb els tortellini com a protagonista. A Bolònia trobem típics embotits, bons formatges. Per beure, és típic el lambrusco o el vi Sangiovese. La salsa bolonyesa s’ha fet famosa arreu del món.

Bolònia és una interessant ciutat per visitar, amb un ric passat històric. Es tracta d’una de les ciutats històri¬ques millor conservades i compta amb el segon casc antic medieval més gran d’Europa, després del de Venècia.

La Universitat de Bolònia és considerada la més antiga del món occidental. va ser fundada l’any 1088 i d’entre els seus alumnes trobem personatges històrics com Dante Alighieri, Petrarca, Thomas Becket, Erasmus i Copèrnic.

El punt turístic per excel•lència de Bolònia són les Due Torri (Dues Torres). La més alta, la d’Asinelli medeix gairebé 98 metres i té 498 graons. Va ser construïda en el segle XII i en dies clars es pot arribar a veure fins a Verona. La més petita és la Garisenda, és més inclinada i té 48,16 metres. Va ser construïda a finals del segle XI.

La Piazza Maggiore és el lloc de reunió de bolonyesos. És la plaça principal de la ciutat i està flanquejada per notables edificis, com el Palau del Podestà (s. XIII), seu de l’Ajuntament. A l’est de la plaça hi ha el Palau dels Bancs, el Palau dels notaris i a l’oest el Palau Comunal.

En una visita a Bolònia no hem de deixar de visitar l’església de Sant Petroni, una de les més grans, i la de Sant Francesc, d’estil gòtic.

És recomanable també de veure la Pinacoteca Nacional, amb una col•lecció de gran interès, on destaca la secció del Renaixement.

Bolònia és una ciutat excel•lentment comunicada. S’hi accedeix fàcilment per autopista, tren i avió.

Per Redacció Tot Granollers / ACPG – Redacció

1 comentari

  1. La piazza Santo Stefano i la seva església també són visites obligades (a prop de Due Torri), normalment els diumenges al matí hi fan un mercat de segona mà (s’hi troben cafeteres Bialetti dels anys 50!) A l’estiu un passeig per Giardini Margherita i un apperitivi a via Zamboni (el carrer de les universitats) acompanyat d’un spritz aperol; a l’hivern, el millor cappuccino de Bolònia a piazza Verdi, al bar La Scuderia (un antic palau típic de la ciutat), just abans d’anar a l’Opera, que es troba a la mateixa plaça (els estudiants poden veure qualsevol funció per menys de 10 euros). Una ciutat estudiantil plena de bicicletes que corren per Strada Maggiore i pels carrers del centre. A! i sobretot, sigui estiu o hivern, un gelat alla Gelateria Castiglione (alguns voten per la Gianni, però personalment, la millor és Castiglione). Una ciutat fantàstica. Bon viatge!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *