Viatge pel vestuari dels esbarts a través d’una quarantena de nines

Exposició "Vestits per ballar" de l'Esbart sant Jordi
Exposició “Vestits per ballar” de l’Esbart sant Jordi

Tafanejar en el rober d’un dels més coneguts esbarts barcelonins, conèixer com creen el seu vestuari i descobrir la riquesa i varietat de la indumentària de les danses tradicionals catalanes. És el que ens proposa l’exposició Vestits per ballar, que presenta l’Esbart Sant Jordi al Centre Cultural La Farinera del Clot amb motiu el seu 50 aniversari. I ho fa a través d’una àmplia selecció de nines, abillades amb reproduccions exactes del vestuari que porten els balladors en les actuacions.

Fa 25 anys, l’Esbart Sant Jordi de Barcelona va tenir la idea de vestir una parella de nines amb la indumentària que l’entitat va estrenar a la seva primera actuació, a Can Carac de Caldes de Montbui, l’any 1970. Era un model senzill i econòmic, basat en el tradicional vestuari dels homes i dones de la pagesia. A aquella primera parella de nines, es van sumar d’altres fins a arribar a un total de 43 peces, que mostren la indumentària d’una vintena de danses tradicionals i balls de creació que l’Esbart ha ballat al llarg dels seus 50 anys.

Una selecció d’aquesta col·lecció única –amb més de vint nines– és el que mostra l’exposició instal·lada al barri de Sant Martí. S’hi poden veure els figurins de les danses de diverses èpoques i d’arreu de Catalunya: el vestuari del ball de gitanes, de les danses de l’Ebre, del galop de panderetes o de les noces de Mallorca; la indumentària de les danses de nova creació que van sorgir a finals dels anys cinquanta, com el contrapàs nou o el ball francès, i també la majestuosa vestimenta que Salvador Mel·lo va idear per a la Dama d’Elx o la de l’òpera Marina, que es va estrenar al Liceu el 1968. L’última peça és una parella vestida de colors vius i contemporanis de Ballem, una coreografia feta a partir de peces del desaparegut grup de rock-folk Tradivàrius, un dels balls estrella dels darrers anys de l’esbart.

A través d’aquestes nines, el públic descobrirà la història d’un esbart barceloní, però també la riquesa i varietat de la indumentària tradicional catalana, els seus orígens i la seva evolució en el darrer segle.

 

Ens de Comunicació

TOTES LES NOTÍCIES