Venècia

veneciaSuperfície

421 km2. Venècia és la capital de la regió del Véneto i de la província homònima.

Població

Poc més de 260.000 habitants.

Cuina

La cuina de Venècia es basa en la pasta, cuinada de les més diverses maneres, i també en les pizzes.

Compres

Es poden adquirir peces d’artesania variada i, per la proximitat, també hi ha moltes botigues d’objectes fabricats en vidre de Murano. A més a més, cal mencionar les famoses màscares de Venècia.

Certàmens

Venècia és famosa pels seus certàmens internacionals: la Mostra de Cinema i la Biennal.

Clima

Per la seva ubicació, el clima de Venècia equivaldria al subtropical humit. Els estius són calorosos, però els hiverns són molt freds, més fins i tot que els que es viuen a París.

Com arribar-hi

L’aeroport de Marco Polo es troba a tan sols vuit quilòmetres al nord de Venècia. També s’hi arriba des de l’aeroport de Treviso, situat a uns 20 quilòmetres de Venècia i operat per companyies de baix cost.

Venècia és la capital de la regió de Véneto. Es compon de 120 petites illes unides per 800 ponts. L’arribada a la ciutat es fa a través del Pont de la Llibertat que va a parar al Piazzale Roma.

Sens dubte, un dels atractius de la ciutat són els canals i les típiques góndoles venecianes. El canal central és l’anomenat Gran Canal, que és com una gran avinguda on conflueixen gran quantitat d’embarcacions. El Gran Canal té 3.800 metres de longitud, de 30 a 70 metres d’amplada i 5 metres màxim de profunditat. A la seva ribera -que els venecians anomenen Canalazzo- s’aixequen prop de 200 palaus, que daten entre el segle XII i el XVIII.

La festa més popular de Venècia és el Carnaval, l’antiguitat del qual es remunta, possiblement al segle XI, quan la ciutat començava a dominar marítimament la mar Mediterrània. Oficialment, la festa es va declarar existent durant el segle XIII, tot i que no va ser fins al XVIII quan el Carnaval assoleix la màxima expressió.

Ciutat declarada patrimoni de la Humanitat per la Unesco, la plaça de Sant Marc és imponent, amb una longitud de pràcticament 3.500 metres, i està delimitada per edificis com la basílica de Sant Marc, el Campanile, el Palau Ducal i la Torre del Rellotge. És recomabable pujar al Campanile per veure la vista de Venècia des de les alçades.

Antigament, des d’aquest edifici s’anunciaven l’arribada dels vaixells i també s’alertava dels incendis a la ciutat. La plaça també està flanquejada per dos edificis anomenats Procuradories Velles i Noves. Al fons de la plaça de Sant Marc, entre aquests dos edificis, hi ha la Fabbrica Nuova, que avui és seu del museu Corner.

Hi ha multitud de llocs per visitar a Venècia, com el Palau Ca’ d’Oro, el Ducal, Ca’Rezzonico. També, a més de la Basílica de Sant Marc, la de Santa Maria e la Salut, la Gloriosa dei Frai, la de Sant Jordi. I el si parlem de ponts, podem esmentar el Quart Pont sobre el Canal Gran -obra de Calatrava-, el Pont de l’Acadèmia, el dels Supirs, el de Rialto.

Per El Tot Granollers / ACPG – Redacció

TOTES LES NOTÍCIES