Vela lamenta que “es premiï” el transfuguisme

Text i foto: PS

La primera secretària del Partit Socialdemòcrata (PS), Susanna Vela, ha volgut lamentar el fet que els casos de transfuguisme que s’han donat aquesta legislatura no acabin penalitzant els polítics que els protagonitzen. En aquest sentit, de fet, ha denunciat que, fins i tot, alguns han sortit “premiats”, situació que, ha alertat, genera una mala imatge de la classe política envers la ciutadania. En compareixença de premsa, Vela també ha criticat “la voluntat d’anul·lar i silenciar el paper i la veu” del PS que s’ha pogut comprovar amb la solució final “imposada” per reconfigurar el grup mixt després de l’arribada dels cinc consellers generals escindits dels liberals.

Vela ha comparegut aquest dimarts davant els mitjans de comunicació per valorar la situació com finalment queda el grup mixt. I ho ha fet sense estalviar crítiques per tot el que ha succeït. Així, un dels punts als quals s’ha volgut referir és al fet que els polítics que canvien de partit a mitja legislatura no tinguin cap penalització. Així, ha posat en relleu que, vistos els casos produïts aquests darrers anys, “al nostre país, en lloc de castigar el transfuguisme, es premia”. Per això, ha apuntat que “això ens ha de fer reflexionar i hem de veure si podem modificar la llei per encabir aquest tipus d’accions poc ètiques”.

Sobre la situació esdevinguda al grup mixt, la primera secretària del PS ha volgut lamentar “com s’ha portat tot i el paper de la sindicatura en la resolució finalment adoptada, més aviat imposada per part de la majoria sense comptar amb els consellers del PS”. Així,  ha manifestat que el fet que Pere López, Rosa Gili i Gerard Alís hagin quedat exclosos de l’acord final, que s’ha fet només per majoria i no pas per unanimitat, provoca una “manca de representativitat i pluralitat” i, de retruc, “la pèrdua de qualitat democràtica”, ja que “no es garantiran els drets de les minories”.

Des de la formació s’entén que “se’ns relega a una situació d’invisibilitat i dificultat” i, per això, ha volgut “denunciar la voluntat d’anul·lar i silenciar el paper i la veu del PS”, partit que, ha recordat, “és el que ha fet veritablement oposició al Govern, malgrat comptar només amb tres consellers, veient totes les esmenes fetes als textos i els debats que es fan a la Cambra”.

La primera secretària del PS ha explicat que el comitè executiu valorarà ara si s’inicia alguna acció judicial per tot l’afer, en especial per l’actuació de Sindicatura i del Síndic General. “Ell va cessar Pere López com a president de grup i això no és una prerrogativa seva. Si no els nomena, tampoc els ha de poder cessar. Ara acabarem de valorar si portem a la justícia el que creiem una mala pràctica que entenem no li pertoca”, ha comentat.

Malgrat tot el que ha passat, Vela ha volgut trametre “un missatge en positiu”. Per això, ha assegurat que “renovem el compromís amb totes les persones que ens van fer confiança i seguirem treballant tant a dins com a fora del Consell”. Entre aquesta feina, hi ha voluntat de “mantenir proposta de canvi de reglament per crear grups parlamentaris a mitja legislatura i esperem que es tingui en consideració”, ja que “s’ha visualitzat que la qualitat democràtica està en entredit i entre tots cal treballar perquè sigui la que es mereix el poble andorrà”.