Valorem el patrimoni de l’Església

La nostra cultura i la nostra història enfonsen profundament les seves arrels en la fe cristiana, en una geografia eclesial feta de bisbats, de monestirs i d’ermites. Els edificis i l’art paleocristià, el temps visigòtic, el preromànic i el meravellós romànic, el gòtic, el renaixement i el barroc, el neoclàssic i el modernisme…, fins arribar a nosaltres. Temples, baptisteris, catedrals i altres edificis, utensilis litúrgics, pintures, escultures, imatges, orfebreria, teixits i ornaments, objectes devocionals… Tot per a donar rostre al Déu que s’encarna en Jesús i que surt a l’encontre de cada generació també a través de la bellesa de l’art.

Els Bisbats de Catalunya hem creat i mantenim “Catalonia Sacra”, que és una iniciativa per donar a conèixer el patrimoni arquitectònic i artístic vinculat a l’Església Catòlica, i per ajudar a la seva coneixença i a la seva visita. Aquest patrimoni, que representa una altíssima proporció de la riquesa patrimonial del territori català, és el resultat de 2000 anys de vinculació entre el cristianisme, la cultura, la identitat i l’espiritualitat del nostre poble. Tot aquest patrimoni i les activitats que es realitzen a les diferents diòcesis es poden trobar al portal www.cataloniasacra.cat. Les propostes del projecte es poden resumir en tres tipus d’activitats: les visites a les Catedrals, les rutes diocesanes que cada Bisbat dibuixa en el seu territori, i les rutes sobre la història de l’Església a Catalunya i Andorra.

Catalonia Sacra ofereix una programació de prop d’una cinquantena d’activitats repartides entre març i novembre. És una programació molt plural amb tot tipus d’activitats, que passa de la conferència davant l’obra mestra, a la ruta per diferents esglésies, fins als “tallers de patrimoni”, o la invitació a assistir a festes del calendari litúrgic on el patrimoni cultural té un paper rellevant. Catalonia Sacra reflecteix la varietat històrica, artística, geogràfica i temàtica del patrimoni cultural d’arrel religiosa. Des de l’Ebre fins als Pirineus, del calze al claustre, del romànic auster al racionalisme del segle XX.

El nostre Bisbat d’Urgell organitza diverses activitats a les quals us convidem ben especialment. Ara us oferim 3 itineraris: “El romànic de la Val d’Aran”, “El romànic de la Vall de Boí”, i l’itinerari que hem anomenat “Sants, homes i misteris: les esglésies de les Valls d’Àneu”. A més, dins de les activitats ofertes per a aquest estiu, Catalonia Sacra ens convida a una visita guiada i exhaustiva a dues joies del nostre Pirineu: l’església de Nostra Senyora de la Purificació de Bossòst (el dia 7 d’agost a les 19h) i l’església de Sant Vicenç d’Estamariu (el dia 13 d’agost a les 20h). En acabar la visita podreu gaudir en ambdues esglésies de dos magnífics concerts inclosos dins el Festival de Música Antiga dels Pirineus (FEMAP).

En darrer terme, Catalonia és Sacra. Ho és per aquest immens llegat, evangeli viscut, que ens revela com Déu ha actuat en aquells que el varen edificar i embellir, i que ens ha estat lliurat perquè el donem als qui vindran. I ho és perquè, tal com diu sant Pau «aquest temple del Déu viu som nosaltres» (2Co 6,16).

TOTES LES NOTÍCIES