vall-boíUbicació

Municipi de l’Alta Ribagorça, a la província de Lleida

Superfície
219,49 km2

Altitud
1.111 metres

Població
Més d’un miler d’habitant, repartits entre els municipis que conformen la vall.

Geografia
Geogràficament la Vall de Boí inclou les poblacions de Barruera, Boí, Caldes de Boí, Cardet, Cóll, Durro, Erill la Vall, Pla de l’Ermita, Saraís i Taüll.

Economia
L’activitat econòmica tradicional estava basada en la ramaderia i en l’agricultura, però en els darrers temps el turisme és el principal focus de riquesa de la vall.

Tradicions
Una de les tradicions més arrelades a la vall és la baixadade les falles de la muntanya. Els més atrevits baixen corrent des de la muntanya amb un feix de llenya encés sobre l’espatlla.

Clima
El clima és el típic continental suau, amb hiverns freds i estius calorosos durant el dia i frescos a les nits.

La Vall de Boí és un municipi de l’Alta Ribagorça, format per un conjunt de poblacions, valls i serralades de la part nord-oriental de la comarca de Lleida. El cap del municipi és Barruera, amb 219 habitants.
Els atractius d’aquesta zona són molts i les opcions turístiques, culturals, de benestar, gastronòmica i d’oci són destacables, amb el Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici, esquí, esports d’aventura, balneari, la ruta del romànic, rutes senderistes…
El Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici és un dels catorze Parcs Nacionals de l’estat espanyol i l’únic existent a Catalunya. Cims demés de tres mil metres d’alçada, rius, barrancs, salts d’aigua, més de 200 estanys i una gran diversitat d’espècies animals i vegetals configuren un dels principals atractius d’aquesta vall, juntament amb el conjunt romànic.
A banda del Parc Nacional, els afeccionats al senderisme poden gaudir de moltes rutes de diferents dificultats al llarg de la Vall. Moltes d’aquestes rutes són, en realitat, camins tradicionals que enllacen diferents pobles.
Declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, el conjunt romànic de la Vall de Boí és un dels principals exponents d’aquest període comprès entre els segles XI i XII, quan a la zona es va viure una important activitat constructora i artística.
Picapedrers, mestres pintors i artesans van ser els artífexs d’un conjunt d’esglésies romàniques de granvàlua: Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill la Vall, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat i Sant Quirx de Durro, Santa Maria de Cardet i l’Assumpció de Cóll.
L’oferta termal està representada pel balneari de Caldes de Boí, un espai obert on qui ho desitgi pot gaudir de les 37 fonts d’aigua minero-medicinals amb diferents composicions i temperatures.
A l’hivern, per als amants de l’esquí, la Vall de Boí compta amb una completa estació d’esquí amb 49 pistes i un domini esquiable de 20.366 metres de desnivell, 44 quilòmetres de pistes abalisades i 50.000 m2 de snowpark.

Per El Tot Granollers / AMIC – Redacció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada