Validació del programa d’obtenció d’unitats de cordó umbilical d’Andorra

El Banc de Sang i Teixits de Catalunya ha comunicat als responsables del Programa d’obtenció d’unitats de cordó umbilicald’Andorra que el programa i la maternitat de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell han superat amb molts bons resultats el període de validació.

El període de validació és un pas necessari perquè Andorra pugui ser definitivament membre integrant del programa Concòrdia. El Programa Concòrdia és un programa cooperatiu interterritorial que engloba les maternitats de diferents comunitats autònomes espanyoles i d’Andorra i que permet que les gestants de territoris geogràfics que no disposen de banc de teixits puguin fer la donació.

El Programa d’obtenció d’unitats de cordó umbilical d’Andorra és una realitat gràcies a l’impuls conjunt entre el Govern d’Andorra i el Govern d’Espanya, amb la col—laboració de l’Organización Nacional de Trasplantes, el Banc de Sang i Teixits de Catalunya, la Fundació Internacional Josep Carreras per a la Lluita contra la Leucèmia, i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària.

La validació s’ha dut a terme analitzant fins a setze paràmetres qualitatius dels vint primers cordons rebuts al Banc de Sang i Teixits de Catalunya. La validació s’ha efectuat en dues fases. La primera fase ha servit per constatar aquells punts del circuit en què calia millorar, de manera que, en la segona fase, amb la implicació dels coordinadors del programa i dels professionals sanitaris que hi participen, s’han pogut obtenir uns resultats excel—lents.

Des de l’inici del programa, al setembre del 2012, fins a dia d’avui s’han inscrit al Programa d’obtenció d’unitats de cordó umbilical d’Andorra un total de 133 dones i s’han recollit 74 cordons. Aquestes dades posen de relleu la solidaritat i l’interès de les dones embarassades i de les seves famílies en participar en la donació altruista de sang de cordó i en contribuir amb l’acte de la donació a la curació de persones que pateixen greus malalties que comprometen la seva vida.

Totes les parts implicades en el programa de donació d’Andorra agraeixen a les dones embarassades, a les dones donants i a les seves famílies, així com als professionals sanitaris que hi han participat, la seva contribució en fer realitat l’èxit del programa.

La donació de sang de cordó umbilical

La sang de cordó umbilical conté elements capaços de generar cèl—lules sanguínies. És utilitzada per a trasplantaments, en malalts que pateixen malalties congènites o adquirides de la medul—la òssia, com les leucèmies agudes o cròniques, entre d’altres. El problema que es troben els malalts és que la possibilitat de trobar un donant compatible entre els seus familiars directes es troba al voltant d’un 30%. D’aquí la importància de comptar amb les donacions anònimes de sang de cordó umbilical.

Qualsevol dona major d’edat que no tingui antecedents de malalties potencialment transmissibles a través de la sang pot ser donant, un gest que sempre ha de ser altruista i anònim. En el cas que aquesta sang no sigui adequada per a ús terapèutic pot ser utilitzada amb finalitats de recerca científica.

Les dones embarassades que desitgin ser donants han d’adreçar-se a la Consulta de la Llevadora del Centre d’Atenció Primària d’Andorra la Vella (trucant prèviament al telèfon 808 942) on una llevadora farà tot el procés d’acollida, registre i gestió de la informació que es requereix per a poder ser admesa al programa.