nensComençar el curs escolar és sempre una aventura per als més petits, especialment si és el seu primer any a l’escola. És, també, una bona ocasió per establir hàbits d’higiene diaris que permeten que els nens vagin nets i es mantinguin sans. A més, serveix per ensenyar-los la importància de la neteja i la cura personal per tenir una bona imatge. Aquesta és una de les ensenyances més importants per a ells, ja que és primordial per aconseguir una bona autoestima personal i per relacionar-se amb els altres, és a dir, per a una correcta socialització. Els nens solen deixar de banda aquells petits que van sempre bruts i deixats, pel que és important que aprenguin hàbits d’higiene per a, entre altres coses, no veure’s rebutjats pels seus companys de classe.

Cal establir hàbits i horaris molt clars i que els nens puguin seguir sense presses, de manera que cal preveure aixecar-se amb prou temps com per rentar-se i esmorzar amb tranquil·litat abans d’arribar a l’escola puntual. A l’aixecar-se, cal rentar-se les mans, la cara i les dents. Abans dels dos anys, convé que aquest lavabo el realitzen els pares, però a partir d’aquesta edat ja poden fer-ho sols, encara que sempre ha d’estar present algun dels pares per supervisar que es realitzi correctament. Les dents s’han de rentar com a mínim dues vegades al dia, al matí i abans d’anar a dormir, encara que indicat és realitzar després de cada àpat. Si el nen menja a l’escola, pot preparárse’l un petit necesser amb raspall de dents i pasta dental i comentar-ho amb la direcció de l’escola perquè tinguin prevista aquesta possibilitat.

Cada dia els petits han de canviar de roba interior i mitjons, i aprendre a deixar les peces brutes al seu lloc (safareig, galleda de la roba bruta…). També és convenient que el dia anterior preparin la roba que portaran a l’escola, comprovin si les sabates estan nets o no i aprenguin a netejar.

A diferència dels pares, els nens fins a l’adolescència solen banyar-se a la nit, ja que durant el dia solen embrutar-se bastant i el bany nocturn serveix per trencar amb l’activitat diària i preparar-se per al sopar o el somni. En el cas dels nadons, convé fer del bany un moment de plaer i joc perquè relacionin la neteja amb una activitat plaent. Correspon als pares ensabonar i rentar el cabell dels petits fins entrats els sis anys, i fins als deu convé supervisar aquestes accions, ja que els nens són poc sistemàtics i poden oblidar-se de ensabonar zones del cos. A més, cal controlar molt bé la neteja del seu cabell, ja que les plagues de polls estan a l’ordre del dia i apareixen quan s’inicia el període escolar, especialment entre els sis i els dotze anys. Per això, cal pentinar els cabells cada dia abans d’anar a l’escola i aplicar una mica de colònia que, encara que està en desús, és una bona pràctica per evitar el contagi.

També és important recalcar la importància de rentar-se les mans abans i després de cada àpat i sempre que estiguin brutes (després de jugar al parc, després d’anar al bany, etc). La brutícia de les mans sol ser la causant d’infeccions a la boca, ulls i intestins, pel que és recomanable explicar-los la importància que estiguin netes perquè es mantinguin sans.

Un punt a tenir en compte en la higiene infantil és que els nens petits són grans imitadors i, a més, molt llestos i poc donats a deixar-se convèncer per que sí. Per tant, per molt que se’ls intenti convèncer dels beneficis de la neteja, només si veuen que els grans també ho fan, que els resulta agradable i que obtenen resultats plaents (en forma d’elogis, d’integració en un grup d’amics, de veure’s “guapos” al mirall) ho acceptaran com un hàbit diari.

Per Belleza Activa / AMIC – Redacció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada