Urgències registra la xifra rècord d’activitat de l’hivern aquest dilluns amb 171 visites

El servei d’Urgències de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell ha registrat aquest passat dilluns 21 de gener la xifra rècord d’activitat d’aquesta temporada d’hivern amb 171 visites. El cap del servei d’Urgències, Josep Gómez, ha explicat que des de principis d’any s’ha registrat una mitjana de 130 pacients, però aquest dilluns s’ha arribat a un pic de 171, ja que s’han ajuntat l’activitat d’accidents a pistes amb l’increment de la incidència de la grip, tot i que no s’ha arribat a la fase epidèmica ja que de moment es troba al voltant dels 32 casos per cada 100.000 habitants. Gómez ha destacat que la màxima activitat de la setmana es registra els dilluns, dimarts i divendres, i que enguany s’està observant com la grip afecta sobretot gent jove i nens, i en molts casos presenta un component digestiu associat.

El cap del servei d’Urgències de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, Josep Gómez, ha explicat que des de començament d’any hi ha hagut una mitjana de 130 pacients per dia, però que aquest dilluns es va arribar a una punta de 171, la més alta d’aquesta temporada d’hivern però que no s’escapa de l’habitual d’altres hiverns.

Un dels factors que van propiciar aquest augment de l’activitat, que va provocar llagues esperes als pacients, és l’augment de la incidència de la grip, que se situa en uns 32 casos sobre 100.000 habitants. Tot i que es preveu que enguany no arribi a la fase epidèmica, que és quan supera els 100 casos per 100.000 habitants, Gómez ha assegurat que la incidència anirà en augment fins a assolir xifres màximes a finals de gener o la primera setmana de febrer, tal com és habitual a Andorra, on aquesta malaltia tendeix a arribar una mica més tard que a Catalunya.

Els dos grups de persones més afectades per la grip són d’una banda la gent gran, que presenten febre i descompensació de les seves malalties de base, com ara insuficiència respiratòria, i que acostumen a ser els casos més greus. D’altra banda, enguany s’observa que la grip està afectant a gent més jove de l’habitual, per sota dels 40 anys, i especialment a nens, cosa que està provocant una gran activitat a pediatria. Els dies amb més afluència de pacients són els dilluns, els dimarts i els divendres. Al cap de setmana també es registren moltes visites de nens, però en canvi l’activitat en adults baixa.

Gómez ha indicat que sembla que la grip d’aquest hivern podria ser una mica més forta que l’any passat, i que a més molts casos porten associats quadres digestius. El cap d’Urgències ha afegit que a Estats Units s’han donat casos aquest any de mort de persones joves a causa de la grip, però ha assegurat que ‘al nostre entorn no hi ha hagut cap incidència d’aquest tipus’.

TOTES LES NOTÍCIES