Urbanisme sostenible, benestar per a la gent gran i solucionar els problemes de circulació, propostes anunciades per PS SDP +

Laia Moliné (dreta) és la número 5 de la llista nacional de la coalició socialdemòcrata (PS SDP +)
Laia Moliné (dreta) és la número 5 de la llista nacional de la coalició socialdemòcrata (PS SDP +)

La coalició PS SDP+ farà una llei d’urbanisme que tingui en compte la qualitat de vida de les persones i la sostenibilitat del medi ambient, segons ha explicat la número 5 de la llista nacional, Laia Moliné. “Portem 12 anys en els que els governs de DA i Liberals l’únic que han fet ha estat tirar per un creixement desmesurat i constant, que no ha anat més enllà que a provocar la realitat que tenim avui a Andorra, que és un empobriment de la qualitat de vida dels seus ciutadans”, ha manifestat la candidata explicant que per a solucionar-ho “el que nosaltres volem és implantar una llei d’urbanisme que solucioni totes aquestes mancances i al final es tingui en compte la sostenibilitat del medi ambient, que és el nostre patrimoni, i que es tinguin en compte els recursos que tenim i la seva disponibilitat”.

Moliné ha explicat que cal obrir un debat amb tots els actors concernits per a tractar la qüestió del desenvolupament urbanístic del país i “veure quins són els límits de creixement que tenim” i a partir d’aquí establir-los en els plans d’urbanisme. En aquesta línia, la candidata progressista ha afegit que “proposem que no es pugui construir a determinades alçades o pendents i que es prohibeixi la construcció en els terrenys agrícoles, perquè pensem que s’han de protegir i el dia de demà hem de tenir on poder cultivar també”.

Finalment, Moliné també ha explicat que des de PS SDP+ es proposa limitar a un sol habitatge la compra per part de no residents i “d’aquesta manera també frenaríem una mica l’especulació i relaxaríem en part el mercat de l’habitatge”.PS SDP+ revisarà el pla de mobilitat de les valls centrals per a evitar els col·lapses circulatoris

La coalició PS SDP+ revisarà el pla de mobilitat de les valls centrals amb l’objectiu d’evitar els col·lapses circulatoris. Així ho ha explicat el candidat socialdemòcrata per la parròquia d’Escaldes-Engordany, David Pérez, qui considera que el pla que es va promoure fa uns anys des del Ministeri d’Ordenament Territorial i els comuns d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany no ha complert els objectius -que eren millorar la qualitat de l’aire i de la vida de les persones-  i “ha creat nusos circulatoris”.

Així ha posat l’exemple del vial de la Unió, que transcorre entre la rotonda del Km0 i la de la Dama de Gel. Pérez ha explicat en aquesta via hi ha tres aparcaments, les entrades i sortides dels quals desemboquen a la mateixa via i un gir a l’esquerra per a accedir a un centre comercial, cosa “insòlita a criteri de molta gent que hi entén de mobilitat”.

La proposta socialdemòcrata passa per refer el pla de mobilitat, comptant amb el criteri de professionals del sector i amb els actors implicats -Ministeri d’Ordenament Territorial, Agència de Mobilitat, comuns, etcètera- i executar les mesures que se’n derivin -cosa que de l’actual pla no s’ha fet amb totes-, ja que “tal com està ara estem abocats al col·lapse, perquè nosaltres mateixos, qualsevol dia en hora punta col·lapsem aquesta artèria de circulació, i, amb l’afluència de turistes, el caos és majúscul”.PS i Agrupament Encampadà treballaran perquè la gent gran tingui “un vida activa i plena”

La candidatura de PS + Agrupament Encampadà treballarà perquè la gent gran pugui tenir “una vida activa i plena, tant físicament com mentalment”. Així ho ha manifestat la número 1 de la llista, Marta Pujol, durant la reunió que han mantingut juntament amb Susagna Venable, número 2, amb els padrins de la parròquia.

El programa de PS+Agrupament Encampadà recull diverses propostes referents a la gent gran. “Volem respondre a les seves necessitats, garantir la seva qualitat de vida, oferir propostes d’habitatge específiques”, ha detallat Pujol, assenyalant la necessitat que tenen moltes persones grans de viure en espais on tinguin la seva privacitat, però també puguin socialitzar-se, compartir amb altres persones de la seva edat i mantenir intercanvis generacionals. L’objectiu és que puguin tenir “una vida activa i plena, tant físicament com mentalment per a combatre el sedentarisme i la soledat”.

Pel que fa a l’habitatge, la candidata socialdemòcrata ha explicat que s’estudiaran diverses possibilitats, des de pisos tutelats a fórmules de cohabitatge amb espais privats i espais compartits on poder realitzar activitats com el menjador, sala d’estar i de jocs, biblioteca i fins i tot, si pogués ser, amb horts i espais per a desenvolupar activitats a l’aire lliure.

“Aquest model és el que ens agradaria per a mantenir la gent gran amb una vida activa i qualitat de vida”, ha destacat Pujol, afegint que també es tindran en compte altres necessitats que pugui tenir la gent gran i es treballarà per a cobrir-les. Així, per exemple, es buscarà millorar els serveis de sanitat, les prestacions econòmiques i els recursos de centre de dia i residència, buscant evitar situacions de precarietat i prevenir la soledat.PS SDP+ vol una millor coordinació entre Govern i comuns en promoció turística

La coalició PS SDP+ vol una millor coordinació entre Govern i comuns en promoció turística. És per això, i perquè malgrat s’hagi de diversificar l’economia per a garantir un creixement, també “cal apostar pels sectors tradicionals, pel turisme i pel comerç”, que es crearà un ministeri dedicat exclusivament a turisme i comerç, ha explicat el candidat per Sant Julià de Lòria, Gerard Alís, que “aposti per coordinar la política nacional de turisme a tot el territori”.

Alís ha assenyalat que també en qüestió de promoció turística Sant Julià ha estat “la gran abandonada del govern de DA”. Així, considera que cal “fomentar aquest pilar essencial de la nostra economia, com és el turisme”, i cal que Naturland, el patrimoni i la cultura de Sant Julià també s’incloguin “en la promoció turística a nivell nacional”.

Això ha de permetre reactivar i revitalitzar el turisme i el patrimoni de Sant Julià de Lòria i afavorir un millor funcionament de Naturland. En aquest punt, el candidat socialdemòcrata ha assenyalat que aquest és un projecte comunal, però que “nosaltres pensem que cal repensar i reconvertir-lo i fer-ne un projecte nacional”,

També per a millorar la coordinació en matèria de promoció turística, des de PS SDP+ es proposa modificar la regulació d’Andorra Turisme per a permetre que en la presa de decisions hi participin també el sector comercial, les associacions comercials, i el sector turístic, comptant amb representants dels diferents actors incloent-ne de Naturland i de les estacions de muntanya.


PS SDP+ realitzarà l’heliport nacional a la Borda Vidal

La coalició PS SDP+ a la Massana ha subratllat aquest divendres la voluntat de realitzar l’heliport nacional a la Borda Vidal i no a la Caubella, tal com està previst actualment. Michel Moliné ha argumentat que aquest emplaçament és molt més adient perquè es troba allunyat del nucli urbà i a prop de la frontera.

El candidat de PS SDP + ha destacat que no és un bon projecte “ni per a la Massana ni per al país en general”, ja que el lloc no és l’encertat, que l’oferta feta pel comú al Govern s’hauria d’haver fet per referèndum, ha recordat que el cost és el triple del pressupostat i que a nivell de seguretat les pistes són més curtes que les necessàries pel tipus d’helicòpters que hi operaran.

Moliné ha recordat que l’informe d’impacte ambiental no està fet i que sense aquest no es pot tirar endavant, ja que el projecte suposa talar entre tres i sis hectàrees de bosc. “Això correspon a mides d’entre tres i sis camps de futbol”.

TOTES LES NOTÍCIES